W październiku w ramach projektu Erasmus+ „Kitchen our Kingdom, Cooking our Passion” młodzież wodzisławskiego ekonomika i nauczyciele wzięli udział w werbinarium przygotowanym przez Rumuńskiego partnera projektu.
Nauczyciele i uczniowie Colegiul de Industrie Alimentara „Elena Doamna” pod okiem kamer live sporządzali cztery charakterystyczne dania kuchni Rumuńskiej i regionu Galati, były to:
- salceson wieprzowy
- pieczony karp z warzywami i polentą
- papanasi – smażone pączki serowe z kwaśnym dżemem i kwaśną śmietana
- cozonac – słodki świąteczny chleb z bakaliami, keks
Całość produkcji była komentowana w języku angielskim przez Rumuńskiego koordynatora projektu i nauczycielkę Aurelię Cucu.
Zapraszamy na stronę WWW projektu i Facebook, gdzie znajdziecie zdjęcia, filmy i przepisy z warsztatów w Polsce i w Turcji oraz multimedialny słownik zawodowy w 7 językach: www.kokcop.eu
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+ - Akcja 2- Współpraca szkół w sektorze Edukacja szkolna. Konkurs 2019. Dokument odzwierciedla jedynie stanowisko autora i Komisja Europejska ani Narodowa Agencja nie ponoszą odpowiedzialności za umieszczoną w nim zawartość merytoryczną.