Branżowa Szkoła I Stopnia
Zawód: kucharz
Symbol cyfrowy: 512001
Podbudowa programowa: szkoła podstawowa
Cykl kształcenia: 3 lata
Zajęcia praktyczne: wg planu
Języki obce:
1. Język angielski
Cele kształcenia:
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1. sporządzania różnego rodzaju dań, przekąsek a nawet ciast i deserów;
2. przygotowywania potraw i napojów na przyjęcia;
3. kierowania pracą zespołu, dbając o wysoki standard swoich usług.
2. przygotowywania potraw i napojów na przyjęcia;
3. kierowania pracą zespołu, dbając o wysoki standard swoich usług.
Pracę znajdziesz w restauracjach, kawiarniach, jadłodajniach, zajazdach, gospodach, klubach, zakładach żywienia zbiorowego oraz firmach cateringowych.
W trakcie nauki zawodu uczeń zdobywa kwalifikacje potwierdzone certyfikatem:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań