W miniony wtorek uczniowie klasy drugiej technikum żywienia i usług gastronomicznych w ramach lekcji gastronomii odbyli kulinarną podróż na Daleki Wschód – tematyką lekcji było Sushi.

Pod okiem swych nauczycieli młodzi gastronomowie uczyli się zasad gotowania ryżu do sushi i jego zakwaszania. Przygotowywali dodatki do sushi – ogórka, papryki kolorowej, sałaty, awokado, filetowali łososia, kroili warzywa, smażyli łososia w słodko-kwaśnym sojowym sosie.

W czasie lekcji powstały różne rodzaje sushi:

- nigiri wegetariańskie i z wędzonym łososiem

- nigiri z krewetkami

- hosomaki z surimi i łososiem

- California rolls z surimi i wędzonym łososiem z warzywami i serkiem Philadelfia

- uromaki ze smażonym łososiem

- autorskie sushi z polskim dodatkiem – kiszonym ogórkiem

Każdy uczeń zakończył lekcję prezentacją dań i degustacją z klasycznymi dodatkami, czyli sosem sojowym, pastą wasabi, marynowanym imbirem.

Sushi

Sushi

Sushi

Sushi

Sushi

Sushi

Sushi

Sushi

Sushi

Sushi 


Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturka

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą