W lipcu, sierpniu i wrześniu odbyły się kolejne staże zawodowe naszych uczniów biorących udział w projekcie „Śląskie.Zawodowcy”.
Tym razem 31 uczniów naszego Ekonomika odbyło płatne staże zawodowe u lokalnych pracodawców.
24 uczniów klasy drugiej i trzeciej Technikum żywienia i usług gastronomicznych, zakończyło staż zawodowy w restauracji firmy OL-SERW Olga Serwotka, "Trattoria Włoskie Klimaty” i restauracji hotelowej "Gościniec Wodzisławski” w Wodzisławiu Śląskim oraz w „Domu Przyjęć Atmosfera” w Mszanie.
Ponadto 7 uczniów klasy trzeciej Technikum handlowego realizowało staże w placówkach „PSS Społem” w Wodzisławiu Śląskim.
We wrześniu odbyły się egzaminy sprawdzające dla pierwszych 16 uczniów gastronomii , przeprowadzone przez Komisję Certyfikującą Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach. W skład komisji weszli Szefowie kuchni i przedstawiciel Izby Rzemieślniczej. Wszyscy nasi uczniowie otrzymali wysokie oceny komisji i pozytywnie zakończyli egzamin oraz otrzymali Certyfikaty.
Dziękujemy pracodawcom za dostarczone surowce do wykonania dań egzaminacyjnych.
Kolejny egzamin dla pozostałych uczniów już w listopadzie.
Przed nami kursy i warsztaty dla 9 uczniów klasy 2 i 3 Technikum gastronomicznego.
Ruszył też nabór uczniów do III edycji projektu dla uczniów "Śląskie.Zawodowcy” na rok 2022. Szczegóły u szkolnych specjalistów ds. staży i kursów. Zachęcamy do udziału.
Projekt jest realizowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020, Osi priorytetowej XI Wzmocnienie potencjału edukacyjnego, Działania 11.2 Dostosowanie oferty kształcenia zawodowego do potrzeb lokalnego rynku pracy - kształcenie zawodowe uczniów, Poddziałania 11.2.3 Wsparcie szkolnictwa zawodowego, przy współpracy Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach.