Logo projektu

Kolejna kulinarna mobilność 6 państw, uczestników projektu Erasmus+ Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion (KOKCOP) rozpoczęta.

Dziś spotykamy się w Galati nad Dunajem z naszymi partnerami projektowymi z Francji, Słowenii, Turcji i gospodarzami czyli nauczycielami i uczniami z Rumunii. Partnerów z Włoch powitaliśmy na odległość, są z nami on-line w związku z ich obostrzeniami covidowymi.

Przez 5 dni będziemy gotować i degustować narodowe dania Kuchni Rumuńskiej i regionu Galati. W programie również zajęcia kulturowo-integracyjne i na koniec wycieczka kulinarna w Karpaty do Transylwanii.

Pierwszego dnia tradycyjna prezentacja szkół i regionów. Wręczyliśmy też gospodarzom drobne polskie słodkości i upominki promujące Śląsk, za które serdecznie dziękujemy Śląskiej Organizacji Turystycznej z Katowic. Wszyscy uczestnicy mobilności zostali poczęstowani polskimi cukierkami i czekoladkami, które zjedli ze smakiem, pomimo obfitości dań projektowych.

Zajęcia w kuchni rumuńskiej rozpoczęliśmy od regionalnej zakąski mici, czyli ostrych kiełbasek z mielonego mięsa jagnięcego i wołowiny z papryką, pojawiła się też tradycyjna zupa - rumuński barszcz z kury z papryką i pomidorami, a następnie danie główne – mołdawskie kotlety mielone z ziemniaczaną zapiekanką i surówką z kapusty z octem winnym. Na zakończenie jako deser papanasi – pączki serowe podawane z kwaśną śmietaną i konfiturą żurawinową.

Po takim obfitym posiłku konieczny spacer wzdłuż Dunaju, a dzień zakończyliśmy jak przystało na kulinarny projekt lekką kolacją w tradycyjnej restauracji rybnej.

A jak było, zobaczcie na zdjęciach…..

 

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+

-Akcja 2- Współpraca szkół w sektorze Edukacja szkolna. Konkurs 2019

 

Reprezentacja Ekonomika

Szkoła w Galati Rumunia

Wszyscy przy pracy

Emilia przygotowuje kotlety mołdawskie

Koordynator Aurelia prowadzi transmisję online z włoskim partnerem projektu

Formowanie kotletw mołdawskich

Kucharze Szefowie szkolenie zawodowego

Przygotowanie składników barszczu z kury

Smażenie papanasi

Barszcz z kury

Kotlety mołdawskie i kiełbaski mici

Papanasi pączki serowe ze śmietaną i konfiturą żurawinową

Przygotówka na kolejny dzień warsztatów - fasola

Reprezentacja Ekonomika gotowa do pracy

Dyrektor Szkoły w Galati

Kapitanat portu nad Dunajem w Galati

Spacer w parku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogo NPRC 2.0 m

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą