Kolejna kulinarna mobilność 6 państw, uczestników projektu Erasmus+ Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion (KOKCOP) rozpoczęta.
Dziś spotykamy się w Galati nad Dunajem z naszymi partnerami projektowymi z Francji, Słowenii, Turcji i gospodarzami czyli nauczycielami i uczniami z Rumunii. Partnerów z Włoch powitaliśmy na odległość, są z nami on-line w związku z ich obostrzeniami covidowymi.
Przez 5 dni będziemy gotować i degustować narodowe dania Kuchni Rumuńskiej i regionu Galati. W programie również zajęcia kulturowo-integracyjne i na koniec wycieczka kulinarna w Karpaty do Transylwanii.
Pierwszego dnia tradycyjna prezentacja szkół i regionów. Wręczyliśmy też gospodarzom drobne polskie słodkości i upominki promujące Śląsk, za które serdecznie dziękujemy Śląskiej Organizacji Turystycznej z Katowic. Wszyscy uczestnicy mobilności zostali poczęstowani polskimi cukierkami i czekoladkami, które zjedli ze smakiem, pomimo obfitości dań projektowych.
Zajęcia w kuchni rumuńskiej rozpoczęliśmy od regionalnej zakąski mici, czyli ostrych kiełbasek z mielonego mięsa jagnięcego i wołowiny z papryką, pojawiła się też tradycyjna zupa - rumuński barszcz z kury z papryką i pomidorami, a następnie danie główne – mołdawskie kotlety mielone z ziemniaczaną zapiekanką i surówką z kapusty z octem winnym. Na zakończenie jako deser papanasi – pączki serowe podawane z kwaśną śmietaną i konfiturą żurawinową.
Po takim obfitym posiłku konieczny spacer wzdłuż Dunaju, a dzień zakończyliśmy jak przystało na kulinarny projekt lekką kolacją w tradycyjnej restauracji rybnej.
A jak było, zobaczcie na zdjęciach…..
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+
-Akcja 2- Współpraca szkół w sektorze Edukacja szkolna. Konkurs 2019