Logo projektu

Zakończyliśmy kolejne dwie mobilności 6 państw, uczestników projektu Erasmus+ Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion (KOKCOP).

Mobilność C4 i C10 w Galati nad Dunajem dla uczestników projektu z Polski, Francji, Słowenii, Turcji, Włoch i gospodarzy czyli Rumunii już za nami.

W czasie 5-cio dniowych warsztatów uczennice Ekonomika Emilia Kałuża i Nina Grabowska wraz z nauczycielami Alicją Pawliczek, Aleksandrą Zielonka i koordynatorem projektu Krzysztofem Zielonka sporządzali wiele zakąsek, zup, dań i ciast charakterystycznych dla regionu Galati i Kuchni Rumuńskiej, były to:

- Mici, czyli ostre kiełbaski z mielonego mięsa jagnięcego i wołowiny z papryką,

- Headcheese - tradycyjny wieprzowy salceson,

- rumuński barszcz z kury z papryką i pomidorami,

- żurek drobiowy z czosnkiem i octem,

- mołdawskie kotlety mielone z ziemniaczaną zapiekanką i surówką z kapusty z octem winnym,

- pasta z białej fasoli ze smażoną cebulką z pomidorami

- gulasz cebulowy ze smażonym kurczakiem z ostrą papryką

- Plachie, czyli duszony karp w warzywach i paście pomidorowej z polentą i czosnkiem,

- kiełbasa mołdawska z czosnkiem i ziołami,

- Bulz, czyli zapiekane kule z polenty z regionalnym serem i śmietaną,

- Papanasi – pączki serowe podawane z kwaśną śmietaną i konfiturą żurawinową,

- Biscuits salami, czyli rodzaj ciasta na zimno z herbatników, bakalii, kokosu i tureckich słodyczy podanych w formie rolady,

- Poale-n brau tradycyjne słodkie kołaczyki drożdżowe z serem,

- Cozonac – ciasto drożdżowe z nadzieniem orzechowym.

Partnerzy z Włoch gotowali te dania online w swojej szkole, cały czas będąc z nami poprzez kamery, w związku z ich wewnętrznymi obostrzeniami covidowymi. Mamy nadzieję, że spotkamy się w następnej mobilności.

Warsztaty zakończyliśmy rozdaniem Certyfikatów Projektu przy udziale Dyrekcji Szkoły i pamiątkowymi zdjęciami, po czym rozpoczęliśmy część kulturalno-integracyjną mobilności, wycieczką kulinarną w Karpaty do Transylwanii. Zobaczyliśmy stare miasto Brasov, zamek Bran (zamek Drakuli), najstarszy działający młyn wodny zbożowy, zabytkowy monastyr Sinaia oraz Ursitelor, a w drodze powrotnej zamek Peles.

A jak było, zapraszamy do galerii i na szkolnego Facebooka oraz na stronę projektu www.kokcop.eu , gdzie możecie znaleźć przepisy na te dania i nie tylko w 7 językach oraz kulinarny słownik multimedialny.

 

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+

-Akcja 2- Współpraca szkół w sektorze Edukacja szkolna. Konkurs 2019

 

Uczniowie przygotowują potrawy

Uczniowie w Rumunii

Uczniowie w Rumunii

Uczniowie w Rumunii

Uczniowie w Rumunii

Uczniowie w Rumunii

Uczniowie w Rumunii

Uczniowie w RumuniiUczniowie w Rumunii

Uczniowie w Rumunii

Uczniowie w Rumunii

Uczniowie w Rumunii

Uczniowie w Rumunii

Uczniowie w Rumunii

Uczniowie w Rumunii

Uczniowie w Rumunii

Uczniowie w Rumunii

Uczniowie w Rumunii

Uczniowie w Rumunii

Uczniowie w Rumunii

Uczniowie w Rumunii

Uczniowie w Rumunii

Uczniowie w Rumunii

Uczniowie w Rumunii

Uczniowie w Rumunii

 

 

 


Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogo NPRC 2.0 m

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą