W pierwszym tygodniu grudnia uczniowie klasy pierwszej technikum żywienia i usług gastronomicznych odbyli szkolenie z zakresu dań kuchni rumuńskiej.
Młodzież wykorzystała receptury przywiezione z listopadowej mobilności C4 i C10 projektu Erasmus+ Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion (KOKCOP) do Galati w Rumunii.
Naszych młodych adeptów sztuki kulinarnej wspierała nauczycielka gastronomii Pani Alicja Pawliczek uczestnicząca w projekcie oraz nauczyciel i koordynator projektu Krzysztof Zielonka.
W ramach tematyki kuchni świata przygotowano tradycyjne dania rumuńskie. Nasi uczniowie przygotowali:
- Cozonac - ciasto drożdżowe z orzechami;
- Papanasi - pączki serowe z dżemem żurawinowym i kwaśną śmietaną;
- Plachie - karpia pieczonego z warzywami;
- Kolozsvari gulyas - rumuńska zupa gulaszowa.
Zajęcia zakończyły się degustacją sporządzonych dań.
A jak naszym uczniom wyszły rumuńskie potrawy, zobaczcie na zdjęciach…
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+
-Akcja 2- Współpraca szkół w sektorze Edukacja szkolna. Konkurs 2019