Zebrania śródokresowe rodziców -> informacje


Logo projektu

Zakończyliśmy kolejne dwie mobilności projektu Erasmus+ Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion (KOKCOP), które odbyły się w Valenje w Słowenii.

W czasie 5-cio dniowych warsztatów uczennica naszego Ekonomika Patrycja Niemczyk wraz z nauczycielami Jackiem Sędkiem i Ryszardem Wolnym oraz koordynatorem projektu Krzysztofem Zielonką sporządzali zakąski, zupy, dania mięsne i rybne oraz ciasta charakterystyczne dla regionu Valenje i narodowej kuchni Słoweńskiej, były to:

- Rićet – czyli gęsta zupa, danie jednogarnkowe z kaszą, fasola, kiełbasą, boczkiem i warzywami;

- Divjaćinski Golaż – gulasz z dziczyzny, nasz był z jelenia;

- Goveja Juha z Rezanci – bulion wołowy z makaronem i gotowanym mięsem;

- Martinova Pojedina s Mlinci – „Uczta Świętego Marcina z kluskami” - faszerowana gęś lub kaczka faszerowana kasztanami i cebulą z czerwoną kapustą i domowym makaronem moczonym w bulionie,

- Telećja Pećenka – pieczeń cielęca,

- Prekmurski Bograć - bogracz z mięsa wołowego, cielęcego i jagnięcego z warzywami i ziemniakami;

- Ribji Brodet z Blitvo In Krompirjem, czyli mieszanka pieczonych ryb (pstrąg, okoń morski, dorada, skorpena, leszcz) z brukwią i ziemniakami,

- Struklji – kluski-pierogi z masą ziemniaczaną z cebula i boczkiem,

- Ocvrta Piśćanćja Bedra s Prażenim Krompirjem, czyli smażone panierowane kawałki kurczaka z smażonymi ziemniakami;

- Bakalca – tradycyjny słoweński gulasz jagnięcy z kluskami

- Kobariśki Struklji – kluski-pierogi z nadzieniem orzechowym z palonym masłem i bułką tartą,

- Ognjiśćna Potica – ciasto drożdżowe w formie okrągłej z nadzieniem serowo-jabłkowym;

- Potica – rolada drożdżowa z masą makową ;

- Prekmurska Gibanica – ciasto warstwowe z nadzieniem orzechowym, makowym, serowym, jabłkowym.

Ponadto odbyliśmy specjalistyczne szkolenia z nowych trendów w kuchni prowadzone przez szefów kuchni z restauracji wyróżnionych w przewodniku Michelin, gdzie przygotowywaliśmy tradycyjne dania w nowoczesnej odsłonie:

- kaczka sous-vide na domowych kluskach z musem morelowym na białym winie, z dodatkiem puree z czerwonej kapusty i sosu pieczeniowego;

- pieczeń cielęca sous-vide w popiele z drzewa jabłkowego z puree z pasternaka, fondanta ziemniaczanego, z dodatkiem confitowanej skorzonery i bobu oraz sosu buerre blance;

To nie koniec bogatego programu mobilności w Słowenii – swoich sił spróbowaliśmy w parzeniu kaw Latte Art oraz w sporządzaniu bezalkoholowych owocowo-leśnych drinków pod okiem młodych medalistów w tych dziedzinach sztuki kulinarnej.

Warsztaty zakończyliśmy rozdaniem Certyfikatów Projektu przy udziale Pani Minister Edukacji i Sportu Słowenii, Pani Starosty oraz Pani Naczelnik Wydziału Oświaty Valenje i Dyrekcji Szkół.

Ostatni dzień zgodnie z założeniami projektu to wycieczka kulturoznawcza. Zwiedziliśmy miasto Celje i stolicę Lublane oraz jaskinię Postojnska wraz z podróżną podziemną kolejką.

A jak było, zapraszamy do galerii i na szkolnego Facebooka oraz na stronę projektu www.kokcop.eu , gdzie możecie znaleźć przepisy na te dania i nie tylko w 7 językach oraz kulinarny słownik multimedialny.

 

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+
-Akcja 2- Współpraca szkół w sektorze Edukacja szkolna. Konkurs 2019

 

Nasza drużyna

Przy pracy

Pierwsze wyniki warsztatów

Gdzie kucharzy czterech

Oby nie za ostro

Uczta świętego Marcina

Potica

Szef kuchni restauracji JB i my

Udzielamy wywiadu

Praca zespołowa

Nowoczesna kuchnia

Cielęcina w nowoczesnej odsłonie

Art coffee

Szkolenie kelnerskie

Drinki bezalkoholowe

Silna ekipa

Nauczyciele gastronomii i hotelarstwa pięciu państw

 

 

 

 

 

 


Ekonomik kafelek ramka mala

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogoNPRCz 455W

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą