Zakończyliśmy kolejne dwie mobilności projektu Erasmus+ Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion (KOKCOP), które odbyły się w Valenje w Słowenii.
W czasie 5-cio dniowych warsztatów uczennica naszego Ekonomika Patrycja Niemczyk wraz z nauczycielami Jackiem Sędkiem i Ryszardem Wolnym oraz koordynatorem projektu Krzysztofem Zielonką sporządzali zakąski, zupy, dania mięsne i rybne oraz ciasta charakterystyczne dla regionu Valenje i narodowej kuchni Słoweńskiej, były to:
- Rićet – czyli gęsta zupa, danie jednogarnkowe z kaszą, fasola, kiełbasą, boczkiem i warzywami;
- Divjaćinski Golaż – gulasz z dziczyzny, nasz był z jelenia;
- Goveja Juha z Rezanci – bulion wołowy z makaronem i gotowanym mięsem;
- Martinova Pojedina s Mlinci – „Uczta Świętego Marcina z kluskami” - faszerowana gęś lub kaczka faszerowana kasztanami i cebulą z czerwoną kapustą i domowym makaronem moczonym w bulionie,
- Telećja Pećenka – pieczeń cielęca,
- Prekmurski Bograć - bogracz z mięsa wołowego, cielęcego i jagnięcego z warzywami i ziemniakami;
- Ribji Brodet z Blitvo In Krompirjem, czyli mieszanka pieczonych ryb (pstrąg, okoń morski, dorada, skorpena, leszcz) z brukwią i ziemniakami,
- Struklji – kluski-pierogi z masą ziemniaczaną z cebula i boczkiem,
- Ocvrta Piśćanćja Bedra s Prażenim Krompirjem, czyli smażone panierowane kawałki kurczaka z smażonymi ziemniakami;
- Bakalca – tradycyjny słoweński gulasz jagnięcy z kluskami
- Kobariśki Struklji – kluski-pierogi z nadzieniem orzechowym z palonym masłem i bułką tartą,
- Ognjiśćna Potica – ciasto drożdżowe w formie okrągłej z nadzieniem serowo-jabłkowym;
- Potica – rolada drożdżowa z masą makową ;
- Prekmurska Gibanica – ciasto warstwowe z nadzieniem orzechowym, makowym, serowym, jabłkowym.
Ponadto odbyliśmy specjalistyczne szkolenia z nowych trendów w kuchni prowadzone przez szefów kuchni z restauracji wyróżnionych w przewodniku Michelin, gdzie przygotowywaliśmy tradycyjne dania w nowoczesnej odsłonie:
- kaczka sous-vide na domowych kluskach z musem morelowym na białym winie, z dodatkiem puree z czerwonej kapusty i sosu pieczeniowego;
- pieczeń cielęca sous-vide w popiele z drzewa jabłkowego z puree z pasternaka, fondanta ziemniaczanego, z dodatkiem confitowanej skorzonery i bobu oraz sosu buerre blance;
To nie koniec bogatego programu mobilności w Słowenii – swoich sił spróbowaliśmy w parzeniu kaw Latte Art oraz w sporządzaniu bezalkoholowych owocowo-leśnych drinków pod okiem młodych medalistów w tych dziedzinach sztuki kulinarnej.
Warsztaty zakończyliśmy rozdaniem Certyfikatów Projektu przy udziale Pani Minister Edukacji i Sportu Słowenii, Pani Starosty oraz Pani Naczelnik Wydziału Oświaty Valenje i Dyrekcji Szkół.
Ostatni dzień zgodnie z założeniami projektu to wycieczka kulturoznawcza. Zwiedziliśmy miasto Celje i stolicę Lublane oraz jaskinię Postojnska wraz z podróżną podziemną kolejką.
A jak było, zapraszamy do galerii i na szkolnego Facebooka oraz na stronę projektu www.kokcop.eu , gdzie możecie znaleźć przepisy na te dania i nie tylko w 7 językach oraz kulinarny słownik multimedialny.
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+
-Akcja 2- Współpraca szkół w sektorze Edukacja szkolna. Konkurs 2019