Uczniowie i nauczyciele Ekonomika rozpoczęli kolejną mobilność projektu Erasmus+ Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion (#KOKCOP).
W pierwszym tygodniu marca spotykamy się w Genui we Włoszech z naszymi partnerami projektowymi z Francji, Słowenii, Rumunii, Włoch oraz online z Turcji.
Przez 5 dni będziemy gotować i degustować narodowe dania Kuchni Włoskiej oraz typowej dla regionu Ligurii, Genua. W programie również zajęcia kulturowo-integracyjne, zwiedzanie miasta i lokalnych zabytków. W ostatnim dniu zgodnie z założeniami projektu wycieczka kulturoznawcza.
Pierwszego dnia przedstawiono założenia i cele mobilności szkoleń zawodowych dla kadry nauczycielskiej i dla uczniów. Tradycyjnie uczestnicy projektu zaprezentowali swoje miasta i kierunki kształcenia szkół. Tym razem nasz Ekonomik reprezentowali Pani Dyrektor ZSE Maria Lach wraz z nauczycielami Barbarą Waliczek i Krzysztofem Zielonką, zarazem koordynatorem projektu oraz uczennice Ewelina Dronszczyk z klasy 4TGP technik turysta oraz Julia Rzemieniak i Dominika Omyła z klasy 3TG technik żywienia i usług gastronomicznych. Wręczyliśmy też gospodarzom drobne polskie słodkości i upominki promujące Śląsk, za które serdecznie dziękujemy Śląskiej Organizacji Turystycznej z Katowic. Wszyscy uczestnicy mobilności zostali poczęstowani polskimi czekoladkami.
Zapoznaliśmy się ze szkołą gospodarzy, a czasie pierwszych dwóch dni warsztatów kulinarnych sporządzaliśmy przystawki:
- focaccia genueńska z cebulą,
- piekliśmy ciabattę,
- grissinni,
- farinatę;
oraz dania główne:
- gnocchi z sosem pomidorowym z mozzarrellą i parmezanem,
- trofie z Pesto – ręcznie robiony makaron z sosem Pesto i parmezanem.
Nie mogło obyć się bez włoskich deserów – na stole pojawiła się wykonana przez nas Panna Cotta z sosem karmelowym i wykonane w szkole gellatto - lody waniliowe podane w koszyczku z ciasta cygaretowego.
Wszystkie potrawy smakowały znakomicie.
Po takich działaniach w szkolnej kuchni obowiązkowo spacer oraz zwiedzanie miasta i zabytków Genui, katedry, pałace i place rodzin szlacheckich, port, starówka.
A jak było, zobaczcie na zdjęciach…..
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+
-Akcja 2- Współpraca szkół w sektorze Edukacja szkolna. Konkurs 2019