Zebrania śródokresowe rodziców -> informacje


Logo projektu

Zakończyliśmy ostatnie dwie mobilności projektu Erasmus+ Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion (KOKCOP), które odbyły się w Lycée La Closerie - professionnel hôtelier school w Saint-Quay-Portrieux we Francji z naszymi partnerami projektowymi z Włoch, Słowenii, Turcji i z Rumunii oraz oczywiście z gospodarzami mobilności.

Przez 5 dni zespół Wodzisławskiego Ekonomika sporządzał i degustował narodowe dania Kuchni Francuskiej oraz typowej dla Bretanii. W programie nie zabrakło zajęć integracyjnych, językowych i kulturalno-krajoznawczych.

Nasz Ekonomik zaprezentowali nauczyciel gastronomii i zarazem koordynator projektu Krzysztof Zielonka , nauczycielka gastronomii Judyta Lamża i anglistka Iwona Cesarz. Także uczniowie klasy 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych Viktoria Świtała i Szymon Juszczyk. Dania, których uczyliśmy się sporządzać to:

- Crepes suzette - czyli flambirowane naleśniki z pomarańczami na specjalnych naleśnikarkach;

- Galetters, naleśniki w słodkim i słonym wydaniu, charakterystycznych dla regionu Bretanii naleśników z mąki gryczanej z jajkiem, szynką i serem oraz dodatkami duszonych warzyw;

- Crustacean Bisque – zupę z ryb i okolicznych skorupiaków (krewetek, krabów pajęczych, krabów aksamitnych zwanych diabelskimi, langustynek) z dodatkiem koniaki, wina i szampana;

- Sola w w cieście francuskim sosie Beurre Blanc muszlowo-szafranowym z palonym masłem;

- tradycyjny Fricasse z kurczaka w białym sosie z ziemniakami gratin;

- tarta z gruszkami z kremem migdałowym;

- ryż a’la Imperial z musem owocowym.

Po takich działaniach w szkolnej kuchni każdego dnia obowiązkowo spacer, zwiedziliśmy miasteczko, zatokę, port i okoliczną plażę z pięknymi widokami.

Warsztaty zakończyliśmy rozdaniem Certyfikatów Projektu przy udziale Generalnego Inspektora Oświaty, Naczelnika Wydziału Oświaty, Dyrekcji Szkoły i mediów.

Ostatni dzień zgodnie z założeniami projektu to wycieczka kulturoznawcza. Zwiedziliśmy Mont-Saint-Michel, Sanit-Malo, a w drodze mieliśmy okazję do krótkiego spaceru i zrobienia zdjęć najważniejszych atrakcji turystycznych Paryża – Wieża Eiffla, Łuk Triumfalny, Sekwanę, Luwr, Aleję Champs-Elysees, Plac Zgody, Plac De Gaullea, wzgórze Montmartre z bazyliką Sacre-Coeur.

A jak było, zapraszamy do galerii i na szkolnego Facebooka oraz na stronę projektu www.kokcop.eu, gdzie możecie znaleźć przepisy na te dania i nie tylko w 7 językach oraz kulinarny słownik multimedialny.

 

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+
-Akcja 2- Współpraca szkół w sektorze Edukacja szkolna. Konkurs 2019

 

KOKCOP Francja

 

KOKCOP Francja

 

KOKCOP Francja

 

KOKCOP Francja

 

KOKCOP Francja

 

KOKCOP Francja

 

KOKCOP Francja

 

KOKCOP Francja

 

KOKCOP Francja

 

KOKCOP Francja

 

KOKCOP Francja

 

KOKCOP Francja

 

KOKCOP Francja

 

KOKCOP Francja

 

KOKCOP Francja

 

KOKCOP Francja

 

KOKCOP Francja

 

KOKCOP Francja

 


Ekonomik kafelek ramka mala

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogoNPRCz 455W

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą