Wczoraj w pracowni gastronomicznej odbył się szkolny konkurs gastronomiczny „Pierogowe szaleństwo”. Jego celem było rozbudzenie pomysłowości i inicjatywy gastronomów, wymiana doświadczeń zawodowych, integracja młodzieży, doskonalenie umiejętności zawodowych i kształtowanie umiejętności pracy w zespole wśród młodych adeptów sztuki gastronomicznej.
Pracujący w parach uczniowie mieli za zadanie przygotowanie w czasie 90 minut dwóch porcji pierogów na słono.
Jak zwykle nasi kreatywni gastronomowie nas nie zawiedli, Dania były profesjonalnie przygotowane, smaczne i pomysłowe - podkreśliła nauczycielka przedmiotów zawodowych i organizatorka konkursu Judyta Lamża.
I miejsce zajęli Milena Salawa i Magdalena Polok z kl. IITGN, II miejsce Viktoria Świtała i Krystian Kozioł z kl. IIITG, a III Witold Musioł i Julia Młynarska z kl. ITGN.
Ponadto jury pod przewodnictwem pani Elżbiety Kaczmarek-Wija przyznało wyróżnienie dla Laury Kristof i Mateusza Prudel z kl. IIITGN.
W konkursie udział wzięli również uczniowie klasy ITGN: Magdalena Grzegorczyk i Marta Dąbrowska, Wiktoria Gawliczek i Natalia Kozider, Paulina Rymer i Wiktoria Podeszwa. Z klasy IITGN w gotowaniu brali udział :Wiktoria Błatoń i Laura Staniczek, Julia Marcinek i Wiktoria Firut, Karolina Lazar i Weronika Kowalik.
Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody z rąk pani dyrektor Marii Lach.
Już dziś zapraszamy na następne konkursy gastronomiczne - dodaje Judyta Lamża.