W dniach od 5 do 8 czerwca 2022 roku odbyła się ostatnia wizyta zagranicznych partnerów z projektu Erasmus+ Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion (KOKCOP) w Wodzisławskim Ekonomiku. Miło było spotkać się znowu z koordynatorami i nauczycielami z Włoch, Słowenii, Francji, Rumunii i Turcji.
Celem tego działania była wspólna Międzynarodowa Konferencja podsumowująca projekty Erasmus+, w tym Projekt KOKCOP, prezentująca jego rezultaty i mobilności. W konferencji udział wzięli zagraniczni partnerzy, koordynatorzy projektu i nauczyciele, Pani Kornelia Newy vice-starosta powiatu Wodzisławskiego, Naczelnik Wydziału Edukacji, uczniowie naszego Ekonomika, wszyscy uczestnicy poszczególnych mobilności, czyli uczniowie i nauczyciele biorący udział w zagranicznych wyjazdach szkoleniowych projektu. Również gościliśmy profesorów i wykładowców okolicznych uczelni biorących w tym czasie udział w Festiwalu Akademickim.
Część konferencji poświęconą projektowi KOKCOP poprowadził koordynator główny projektu, nauczyciel gastronomii Ekonomika Krzysztof Zielonka.
Podsumowując działania projektowe, w ciągu 3 lat odbyło się 75 mobilności nauczycielskich i 50 mobilności uczniowskich, w czasie których poznaliśmy tajniki kuchni narodowych i regionalnych. Były to kuchnia Polska i Śląska, Turecka i Anatolijska, Rumuńska i regionu Galatii, Słoweńska i regionu Valenje, Włoska i Liguryjska, Francuska i Bretońska. Na ten cel pozyskano ponad 187,5 tyś euro.
W czasie konferencji przedstawiono cele i założenia projektu, zaprezentowano wypracowane rezultaty, min:
- stronę internetową projektu w 7 językach www.kokcop.eu,
- multimedialny słownik zawodowy gastronomiczny w 7 językach https://www.kokcop.eu/index.php/pl/slownik/w-kuchni,
- receptury potraw narodowych i regionalnych w 7 językach https://www.kokcop.eu/index.php/pl/dania,
- galeria zdjęć projektowych,
- facebook projektu z aktualnymi wydarzeniami i zdjęciami https://www.facebook.com/ErasmusKOKCOP,
- filmy instruktarzowe ze sporządzania wybranych potraw, nakręcone przez uczniów i nauczycieli ze szkół partnerskich,
- filmy z odbytych mobilności,
- książka kucharska w wersji drukowanej i elektronicznej w 7 językach z wybranymi potrawami sporządzanymi w czasie mobilności,
- sprawozdania i zdjęcia z przeprowadzonych przez uczestników projektu lekcji gastronomii w swoich macierzystych szkołach po każdej wizycie zagranicznej.
W czasie konferencji koordynatorzy podzielili się nowymi doświadczeniami i wrażeniami z kolejnych mobilności. Zaprezentowano też relację zdjęciową z każdej mobilności, co było miłą chwilą wspomnień.
W następnych dniach odbyły się warsztaty koordynatorów przygotowujące dokumentację projektową i rezultaty do złożenia raportu końcowego.
Pobyt zakończyliśmy wycieczką do Kopalni Guido i Cieszyna, gdzie nasi zagraniczni goście bliżej poznali kulturę naszego regionu i mogli skosztować dania kuchni Śląska Cieszyńskiego.
A jak było, zobaczcie na zdjęciach…..
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+
-Akcja 2- Współpraca szkół w sektorze Edukacja szkolna. Konkurs 2019