Życzenia Wielkanocne

Logo projektu

 

W dniach od 5 do 8 czerwca 2022 roku odbyła się ostatnia wizyta zagranicznych partnerów z projektu Erasmus+ Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion (KOKCOP) w Wodzisławskim Ekonomiku. Miło było spotkać się znowu z koordynatorami i nauczycielami z Włoch, Słowenii, Francji, Rumunii i Turcji.

Celem tego działania była wspólna Międzynarodowa Konferencja podsumowująca projekty Erasmus+, w tym Projekt KOKCOP, prezentująca jego rezultaty i mobilności. W konferencji udział wzięli zagraniczni partnerzy, koordynatorzy projektu i nauczyciele, Pani Kornelia Newy vice-starosta powiatu Wodzisławskiego, Naczelnik Wydziału Edukacji, uczniowie naszego Ekonomika, wszyscy uczestnicy poszczególnych mobilności, czyli uczniowie i nauczyciele biorący udział w zagranicznych wyjazdach szkoleniowych projektu. Również gościliśmy profesorów i wykładowców okolicznych uczelni biorących w tym czasie udział w Festiwalu Akademickim.

Część konferencji poświęconą projektowi KOKCOP poprowadził koordynator główny projektu, nauczyciel gastronomii Ekonomika Krzysztof Zielonka.

Podsumowując działania projektowe, w ciągu 3 lat odbyło się 75 mobilności nauczycielskich i 50 mobilności uczniowskich, w czasie których poznaliśmy tajniki kuchni narodowych i regionalnych. Były to kuchnia Polska i Śląska, Turecka i Anatolijska, Rumuńska i regionu Galatii, Słoweńska i regionu Valenje, Włoska i Liguryjska, Francuska i Bretońska. Na ten cel pozyskano ponad 187,5 tyś euro.

W czasie konferencji przedstawiono cele i założenia projektu, zaprezentowano wypracowane rezultaty, min:

- stronę internetową projektu w 7 językach www.kokcop.eu,

- multimedialny słownik zawodowy gastronomiczny w 7 językach https://www.kokcop.eu/index.php/pl/slownik/w-kuchni,

- receptury potraw narodowych i regionalnych w 7 językach https://www.kokcop.eu/index.php/pl/dania,

- galeria zdjęć projektowych,

- facebook projektu z aktualnymi wydarzeniami i zdjęciami https://www.facebook.com/ErasmusKOKCOP,

- filmy instruktarzowe ze sporządzania wybranych potraw, nakręcone przez uczniów i nauczycieli ze szkół partnerskich,

- filmy z odbytych mobilności,

- książka kucharska w wersji drukowanej i elektronicznej w 7 językach z wybranymi potrawami sporządzanymi w czasie mobilności,

- sprawozdania i zdjęcia z przeprowadzonych przez uczestników projektu lekcji gastronomii w swoich macierzystych szkołach po każdej wizycie zagranicznej.

W czasie konferencji koordynatorzy podzielili się nowymi doświadczeniami i wrażeniami z kolejnych mobilności. Zaprezentowano też relację zdjęciową z każdej mobilności, co było miłą chwilą wspomnień.

W następnych dniach odbyły się warsztaty koordynatorów przygotowujące dokumentację projektową i rezultaty do złożenia raportu końcowego.

Pobyt zakończyliśmy wycieczką do Kopalni Guido i Cieszyna, gdzie nasi zagraniczni goście bliżej poznali kulturę naszego regionu i mogli skosztować dania kuchni Śląska Cieszyńskiego.

A jak było, zobaczcie na zdjęciach…..

 

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+
-Akcja 2- Współpraca szkół w sektorze Edukacja szkolna. Konkurs 2019

 

Zakończenie projektu KOKCOP

 

Zakończenie projektu KOKCOP

 

Zakończenie projektu KOKCOP

 

Zakończenie projektu KOKCOP

 

Zakończenie projektu KOKCOP

 

Zakończenie projektu KOKCOP

 

Zakończenie projektu KOKCOP

 

Zakończenie projektu KOKCOP

 

Zakończenie projektu KOKCOP

 

Zakończenie projektu KOKCOP

 

Zakończenie projektu KOKCOP

 

 

 


Ekonomik kafelek ramka mala

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogoNPRCz 455W

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą