Pierwszego dnia rywalizacji gotowaliśmy zupę i danie główne według wcześniej przygotowanych w szkołach receptur.

- Umiejętności i smaki  pozwoliły nam zakwalifikować się do  drugiej części konkursu - finału wojewódzkiego. Nasza drużyna: Laura Kristof i Oliwia Błachut z klasy 4TGN sporządzili danie z nieznanych składników - zdradza szczegóły konkursu nauczycielka gastronomii Judyta Lamża.

W drugiej części wojewódzkiego etapu Ogólnopolskiego Konkursu Bitwa na Drobiowe Smaki drużyna wodzisławskiego Ekonomika zajęła 3 miejsce.

- W tej konkurencji uczniowie mieli za zadanie stworzyć swoje autorskie danie, wykorzystując nieznane wcześniej surowce obowiązkowe, były to pierś z kurczaka ze skórą, kasza, gorgonzola, wątroba drobiowa, jabłko i boczek wędzony w plastrach. Nasze dziewczyny podały roladkę z farszem z wątróbki i jabłka w boczku, sos serowy z gorgonzoli, pęczotto z warzywami korzeniowymi, pulpet drobiowy w zielonej posypce z musztardą,  czips ze skórki z kurczaka i prażonego jabłka - wyjaśnia nauczyciel przedmiotów zawodowych Krzysztof Zielonka.

Konkurs pod patronatem Ministerstwa Edukacji i Nauki, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, prowadzony przez Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.

 Kulinarnie w Tychach
Kulinarnie w Tychach
Kulinarnie w Tychach
Kulinarnie w Tychach
Kulinarnie w Tychach
Kulinarnie w Tychach