Młodzi gastronomowie z klasy trzeciej wzięli udział w atrakcyjnych warsztatach z zakresu kuchni bałkańskiej. Pod czujnym okiem szefa kuchni Wiesława Wróblewskiego uczniowie poznali zasady, którymi rządzi się kuchnia bałkańska, jej smaki w teorii i topografię gastronomiczną kraju.

  • Warsztaty poprzedzone są prelekcją omawiającą kuchnię wybranego regionu, która ma na celu zaznajomienie młodzieży z kulturowo-historyczno-geograficznym podłożem ukształtowania tej kuchni. Wspólnie z uczestnikami omawiamy też dania, które będą przygotowywane i lokalne produkty użyte podczas warsztatów - wyjaśnia organizator warsztatów.

Jak dodaje nauczyciel przedmiotów zawodowych Krzysztof Zielonka:

  • Wspólnie z Gościem uczniowie Ekonomika przygotowali niesamowite dania: misz-masz śniadaniowy, bałkańska zupa rybna, pljeskavica podana z domowymi frytkami i ajwarem, sałatka z grillowanej papryki, banica z serem i szpinakiem, tufahija, czyli deser „Miłość do Bałkanów”.

A tu proponujemy Wam przepis na pyszną zupę:

Zdjęcia z warsztatów

Zdjęcia z warsztatów

Zdjęcia z warsztatów

Zdjęcia z warsztatów

Zdjęcia z warsztatów

Zdjęcia z warsztatów

Zdjęcia z warsztatów

Zdjęcia z warsztatów

Zdjęcia z warsztatów