Nasza uczennica Natalia Kozider uczestniczyła w kolejnych zajęciach organizowanych przez Akademię Inspiracji Makro w ramach projektu Szef Dla Młodych Talentów. Warsztaty baristyczne i cukiernicze okazały się ogromną inspiracją. Było pysznie, słodko i pachniało świeżo zmieloną kawą.
Warsztaty cukiernicze prowadził trener Michał Węcławek. Kucharz, trener kulinarny, wykładowca i cukiernik z kilkunastoletnim doświadczeniem w gastronomii. Półfinalista zawodów „Szef roku” wg Gault&Millau, Szef Kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. Jak sam o sobie mówi – pasjonat dobrego jedzenia, tropiciel kulinarnych trendów i wysokich standardów, który najlepiej odnajduje się w wymagającej pracy w kuchni na wysokim poziomie. Swoją karierę zaczynał we włoskiej pizzerii i karczmie ze staropolską kuchnią, skąd trafił do słynnego, warszawskiego CafeBar Lemon, gdzie spędził łącznie 6 lat, z czego połowę na stanowisku Sous Chefa. Później współpracował z Martinem Gimenezem Castro w restauracji Salto, jako Chef de Partie restauracji pięciogwiazdkowego hotelu. Współtworzył popularny koncept kulinarny w formule Pop-up „U chłopaków” i pełnił funkcję szefa kuchni w restauracji Warszawski Sznyt. Ostatnio pełnił funkcję Młodszego Zastępcy Szefa Cukierni w ekskluzywnym Raffles Hotel Europejski i prowadził zajęcia z cukiernictwa i kuchni molekularnej w Krakowskiej Szkole Restauratorów.
Techniki baristyczne przybliżyła Sylwia Bochowicz – Kubiak. Trener Sylwia pierwsze kroki stawiała w jednej z warszawskich kawiarni sieciowych, gdzie zdobyła w 2006 roku tytuł wicemistrza baristów. Brała udział w kilku imprezach o randze regionalnej – zarówno jako uczestnik, jak i sędzia. Ostatnie lata spędziła jako manager w jednej z warszawskich kawiarni w modnym Centrum Handlowym Złote Tarasy. Obecnie Sylwię można spotkać w sklepie firmowym jednej z warszawskich Palarni Kawy.
Czekamy na kolejne odsłony projektu. Wszystko możecie obserwować na FB.
https://www.facebook.com/szefdlamlodychtalentow/?locale=pl_PL