We wtorek 20 lutego 2018 roku w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim odbył się powiatowy konkurs gastronomiczny „Danie wegetariańskie w śląskiej aranżacji” zorganizowany w ramach obchodów jubileuszu 50-lecia ZSE.
W zmaganiach wzięło udział 10 dwuosobowych drużyn uczniowskich z naszego Ekonomika i Zespołu Szkół nr 2 w Rydułtowach.
Zadaniem uczniów było przygotowanie w ciągu 90 minut 3 porcji dania głównego na bazie surowców wegetariańskich wykorzystując tradycyjne składniki lub elementy z kuchni śląskiej wraz z dekoracją. Dozwolono użycie nabiału i jaj.
Poziom dań i pracy uczniów był bardzo wysoki, a Jury miało niemały, smaczny problem do rozwiązania oceniając pracę młodych kucharzy. Wegetariańskie przysmaki oceniali:
- przewodniczący Jury Damian Nielaba – restauracja "Browar Rynek” w Raciborzu,
- Maciej Mrozek restauracja "Browar Rynek” w Raciborzu
- Błażej Kubica restauracja "Tratoria- włoskie klimaty” Wodzisław Śląski,
- Iwona Wrożyna – nauczyciel zawodu ZSP Rydułtowy,
- Krzysztof Zielonka – nauczyciel zawodu ZSE Wodzisław Śląski.
Ostatecznie zostali wyłonieni mistrzowie i wyróżnieni tych zmagań:
-
1 m. - Kacper Luleczko i Damian Firut – ZSE, Wodzisław Śląski
-
2 m. – Dawid Franiczek i Nikola Glenc – ZSP nr 2 Rydułtowy
-
3 m. – Klaudia Szubert i Klaudia Reguła – ZSE, Wodzisław Śląski
oraz
-
wyróżnienie za tradycje śląskich smaków dania wegetariańskiego dla Sebastiana Kucharzewski i Aleksandry Fiuk.
Serdecznie dziękujemy wszystkim uczniom i ich opiekunom za wysoki poziom kunsztu kulinarnego w sporządzaniu dań wegetariańskich i propagowanie tradycji kulinarnych naszego regionu.
Podziękowania składamy również sponsorom konkursu w szczególności:
- Radzie Rodziców ZSE w Wodzisławiu Śląskim,
- Śląskiemu Centrum Przedsiębiorczości,
- Firmie EduChef,
- Fundacji Szkolnej „Ekonomik”.
A jak wyglądał konkurs i popisowe dania zobaczcie sami…
Autor: Krzysztof Zielonka