We wtorek 13 marca odbyły się szkolne eliminacje do powiatowego konkursu gastronomicznego "Wodzisławski Mistrz Kuchni Black Box".
W zmaganiach wzięli udział uczniowie z klas technikum i zasadniczej szkoły zawodowej. Zespoły składające się z 2 uczniów miały za zadanie przygotować po 2 porcje dania głownego z filetu piersi kurczaka wraz ze składnikami "niespodziankami" z czarnej skrzynki. Sekretnymi składnikami były pieczarki, cebula, kasza jęczmienna i mięso mielone. Młodzi kucharze na wykonanie zadania mieli 90 minut i w tym czasie powstały bardzo ciekawe i smaczne dania.
Jury degustacyjne wybrało 4 drużyny finałowe i 2 drużyny rezerwowe, które będą reprezentować naszą szkołę 5 kwietnia w finale konkursu.
Wyłonione drużyny:
-
Kacper Luleczko i Damian Firut – IV TG
-
Patrycja Mandera i Edyta Stabla – II TG
-
Łukasz Skowron i Agata Tworzowska – II TG
-
Karolina Waler i Beata Glinka – II TG
rezerwa:
-
Sebastian Stuchlik i Klaudia Reguła – II TG
-
Damian Banasik i Roksana Goldman – II ZSZ
Wszystkim uczestnikom gratulujemy, a zwycięscą życzymy powodzenia w dalszych kulinarnych zmaganiach.
Autor: Krzysztof Zielonka