sobota, 24, marzec 2018

Złoto, Srebro i 3 x Brąz dla Ekonomika na Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Kromĕřižu w Czechach

Wyjazd 22-23 marca 2018 roku na Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Gastro Kromĕřiž Cup 2018 do Czech zakończył się ogromnym sukcesem dla Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego.

Do rywalizacji finałowej konkursu Gastro Kromĕřiž Cup 2018 stanęło 97 reprezentantów w 6 kategoriach – Kucharz Junior, Kucharz Senior, Cukiernik Junior, Cukiernik Senior, Barista i Sommelier. W konkursie uczestniczyły reprezentacje z Czech, Słowacji, Włoch, Portugalii i Polski.

W tym roku naszą szkolę z sukcesem reprezentowali w kategorii kucharz-junior Patrycja Mandera oraz Łukasz Skowron z klasy II zdobywając brązowe medale.

Nasz młody mistrz kulinarny, Kacper Luleczko z klasy IV technikum gastronomicznego, do swojej kolekcji medali dołączył upragnione Złoto rywalizując z szefami kuchni oraz Puchar Mistrzostw za 3 miejsce.

Tegoroczne zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu 45 minut dania głównego włącznie z dekoracją składającego się z 4 porcji wykorzystując karkówkę w dwóch różnych obróbkach termicznych. Każde danie musiało zawierać dodatki skrobiowe, witaminowe, sos, dekoracje i w/w dwa elementy mięsne. Surowce nie mogły być wcześniej poddane obróbce technologicznej oprócz mycia i ważenia, a każdy uczestnik musiał wykorzystać do obróbki piec konwekcyjno-parowy, hold-o-mat, most grzewczy dostarczone przez głównego sponsora.

Na tym sukcesy naszej szkoły się nie zakończyły. Po raz pierwszy wodzisławski Ekonomik wystartował w kategorii Cukiernik Junior, gdzie dwie uczennice klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych rywalizowały w pieczeniu i dekoracji „Cup Cakes” o tematyce „Tak mija czas”. Zadanie konkursowe polegało na wypieku 6 sztuk muffin w ciągu 25 minut wraz z nadzieniem, a następnie sporządzenie kremu i dekoracji w obowiązującym temacie, gdzie również do dyspozycji uczniowie mieli tylko 25 minut. Korzystać mogli z pieca cukierniczego Retigo, lodówki, robotów kuchennych i swoich przyborów cukierniczych.

Karolina Waler zdobyła Brązowy Medal za wykonanie smakowitych waniliowych muffin z nadzieniem z czekolady kawowej i kremu kawowego wraz z dekoracją w tematyce „Ognistych Zegarów”.

Beata Glinka otrzymała Srebrny Medal za podanie czekoladowych muffin z nadzieniem kokosowym i kremem koniakowym, dekorując je „Ewolucją” kwiatową marcepanowych goździków.

Nasi młodzi medaliści zostali przygotowani przez nauczyciela przedmiotów gastronomicznych p. Krzysztofa Zielonkę.

Wyjazd był też okazją do obserwacji technologii sporządzania i serwisu kawy przez baristów oraz prezentacji i podawania win przez sommelierów w obecności konsumentów. Ponadto mogliśmy zobaczyć zmagania cukierników seniorów i ich rezultaty pracy – ozdobne torty w tematyce „Tak mija czas”

Nasza młodzież miała okazję zwiedzić szkołę i miasto, szkolną stadninę koni klas technikum i szkoły zawodowej hodowca koni i jeździec, ogrody zamkowe wraz z mini zoo, zabytkowy rynek.

Autor: Krzysztof Zielonka

 

sobota, 24, marzec 2018

Ekonomik kafelek ramka mala

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogoNPRCz 455W

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą