Szkolenie Sushi 1.0 Profesional w ramach projektu „Śląskie. Zawodowcy” dla kadry nauczycielskiej
We wrześniu nauczyciel przedmiotów zawodowych wodzisławskiego Ekonomika - Krzysztof Zielonka - uczestniczył w szkoleniu z zakresu sporządzania sushi w łódzkiej Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej Ashanti.
Warsztaty prowadził Mistrz Świata Sushi Japan 2015 Alon Than. W czasie zajęć przygotowując składniki i półprodukty do sporządzania sushi, zgłębiono techniki obróbki ryb i owoców morza. Sporządzano sosy i zalewy do ryb i owoców morza oraz gotowano ryż do sushi. Formowano maki sushi, California maki, nigiri sushi, futomaki sushi, hosomaki sushi, tempurasushi. Zajęcia zakończyły się praktycznym testem z przygotowania różnych wariantów sushi – sushi z omletem jajecznym, ze smażonym i surowym łososiem, z marynowanym węgorzem, z tuńczykiem, z gotowaną ośmiornicą, z kalmarem, z parzoną doradą, z soloną i marynowaną makrelą, z gotowanymi krewetkami, z krewetkami smażonymi w tempurze, z rybą maślaną, z kawiorem , z przegrzebkami, z surowym jajkiem przepiórczym.
Następnym krokiem będzie sporządzanie sushi na lekcjach przez uczniów klas gastronomicznych.
https://ekonomik.wodzislaw.pl/index.php?Itemid=120&catid=116&id=369%3Ahttp-ekonomik-wodzislaw-pl&option=com_content&view=article#sigFreeId9e7ef22433