W sobotni wieczór, 03.06,2017r. w ramach Dni Marklowic spotkali się młodzi kucharze, by rywalizować w przygotowaniu najlepszych wariacji szaszłykowych.
Łącznie w konkursie kulinarnym wzięło udział 9 drużyn kucharzy amatorów i profesjonalistów. Amatorzy reprezentowani byli przez uczniów zaprzyjaźnionego z Ekonomikiem Gimnazjum w Marklowicach, z kolei profesjonalistów reprezentowali uczniowie naszej szkoły. Były szaszłyki na słodko, na ostro, mięsne i owocowe.
Przy takiej różnorodności nie łatwe zadanie miało Jury w składzie: Halina Piszczan, Beata Jaromin-Buczek (przedstawicielka Agencji Rynku Rolnego), Bożena Szlufik i Judyta Lamża. To grono oceniało przede wszystkim: smak potrawy, dobór dodatków, formę i estetykę podania oraz przygotowanie stanowiska pracy. Wyłoniono zwycięzców.
Wśród profesjonalistów na podium stanęli:
I miejsce – Wiktoria Warzeszka i Kacper Luleczko;
II miejsce – Karolina Waler i Patrycja Mandera;
III miejsce – Magdalena Fyrla i Weronika Głąbica,
IV miejsce – Michał Zientek i Sławomir Łuska.
Konkurs odbył się w ramach IX Festiwalu „Ślaskiego Kustu” i wpisany był w działania innowacji pedagogicznej „Bez barier”.
Wszystkim uczestnikom spotkania dziękujemy za zaangażowanie i gratulujemy pomysłów.
https://ekonomik.wodzislaw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=145:ekonomik-na-dniach-marklowic&catid=47&Itemid=154#sigFreeIda24780e4e6