Budynek szkoły - ul. Szkolna
Pracownie gastronomiczne
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - lato
Kilka z naszych pracowni komputerowych - część służy tylko informatykom, a pozostałe wszystkim zawodom
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - wczesna wiosna
Pracownie hotelarskie i pokój hotelowy
Pracownie obsługi turystycznej i handlowców

 

pracownie

logoczpl30.05.2017 r. w nowoczesnej pracowni gastronomicznej Zespołu Szkól Ekonomicznych odbyło się IV działanie w ramach projektu „Wspólnie poznajemy świat” Funduszu Mikroprojektów 2014-2020 w Euroregionie Silesia w ramach INTERREG V-A Republika Czeska – Polska. Przedsięwzięcie nosiło tytuł „Szkoła innowacyjnego gotowania”, a jego uczestnikami byli: uczniowie z Gimnazjum w Marklowicach i czeskiej Stonavy oraz z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.

Szefowie kuchni, a także absolwenci Ekonomika, p. Maciej Mrozek i p. Roman Cygan, przybliżyli uczniom ideę kuchni fusion, zapoznali też ich z plusami i minusami pracy zawodowej kucharza. Zapewnili o dużym zapotrzebowaniu na pracowników w tym zawodzie w całym kraju, a także poza jego granicami.

Konkurs o nazwie „Kuchnia fusion” był drugą częścią działania IV w ramach projektu.

Jego celem było wzbudzenie w młodzieży zainteresowania nowoczesnymi technikami kulinarnymi, zachęcenie do eksperymentowania, odkrywania smaków, pobudzenie kreatywności w tym zakresie. Spotkanie umożliwiło integrację młodzieży pogranicza dzięki masowym imprezom kulinarnym rozwijającym pasje.

W konkursie wzięło udział 8 ekip składających się z 2 uczniów z ZSE, 1 gimnazjalisty z Marklowic i 1 ucznia z Czech. Uczestnicy losowali spośród obowiązkowych zestawów surowców, mogli też korzystać z dodatkowych środków żywnościowych spoza listy. Wszystkie surowce wykorzystane w konkursie zakupione zostały z projektu INTERREG V-A.

Po 120 minutach pracy jury, któremu przewodniczyli profesjonalni kucharze, mogło oceniać gotowe potrawy z elementami kuchni fusion. Pomysłowość młodzieży przeszła oczekiwania obserwatorów spotkania. Jury ogłosiło, że miejące pierwsze zdobyła grupa Kacpra Luleczko i Damiana Firuta z IIIb TG za „Pierś z kurczaka sous – vide/kuleczkę drobiową/puree z pieczonym czoskiem/sos z owoców leśnych/groszek cukrowy/, II miejsce przyznano Klaudii Kiełkowskiej i Annie Linow z kl. IIIa TG za „Schab/czarną soczewicę/tuńczyk/malinę/szparagi/orzechy/tiul”, a III lokatę zajęli Sylwia Nawrat i Sławomir Łuska z kl. IIb TG, którzy przygotowali „Polędwiczkę wieprzową z ciecierzycą, czerwoną kapustą i sosem śliwkowym”. Ponadto z Zespołu Szkół Ekonomicznych w konkursie wzięli udział: Katarzyna Adamczyk i Adam Piecha, Robert Kuśka i Tomasz Rzazonka, Patrycja Mandera i Karolina Waler, Edyta Stabla i Łukasz Skowron, Natalia Czubaj i Monika Bugla.

Zdjęcia w galerii tylko w pewnym sensie oddają znakomitą atmosferę i zespołowość pracy wszystkich ekip.

Wszyscy uczestnicy konkursu dostali dyplomy i profesjonalne młynki do przypraw, a miejsca 1-3 profesjonalne granitowe patelnie. Na zakończenie młodzież i zaproszeni goście skorzystali ze słodkiego poczęstunku w naszej szkolnej kawiarence. Konkurs dał możliwość integracji środowisk szkolnych po obu stronach granicy, a dla uczniów oprócz dobrej zabawy miał aspekt zawodoznawczy.

Zdjęcia: Judyta Lamża

 


Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

projekt

eu flag erasmus vect pos

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male