W miniony wtorek uczniowie klasy drugiej technikum żywienia i usług gastronomicznych w ramach lekcji gastronomii odbyli kulinarną podróż na Daleki Wschód – tematyką lekcji było Sushi.
Pod okiem swych nauczycieli młodzi gastronomowie uczyli się zasad gotowania ryżu do sushi i jego zakwaszania. Przygotowywali dodatki do sushi – ogórka, papryki kolorowej, sałaty, awokado, filetowali łososia, kroili warzywa, smażyli łososia w słodko-kwaśnym sojowym sosie.
W czasie lekcji powstały różne rodzaje sushi:
- nigiri wegetariańskie i z wędzonym łososiem
- nigiri z krewetkami
- hosomaki z surimi i łososiem
- California rolls z surimi i wędzonym łososiem z warzywami i serkiem Philadelfia
- uromaki ze smażonym łososiem
- autorskie sushi z polskim dodatkiem – kiszonym ogórkiem
Każdy uczeń zakończył lekcję prezentacją dań i degustacją z klasycznymi dodatkami, czyli sosem sojowym, pastą wasabi, marynowanym imbirem.