Logo projektu

Wyjazd C2 z projektu Erasmus+ Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion (KOKCOP) do Kayseri w Turcji już za nami. Miło było spotkać się z zespołami gospodarzy oraz z partnerami z Włoch, Słowenii, Francji i Rumunii.

Polskiego partnera i zarazem głównego koordynatora projektu reprezentowały Weronika i Wiktoria z klas technikum gastronomicznego i hotelarskiego pod opieką nauczycieli Izabeli Głomb i Krzysztofa Zielonki.

W czasie tygodniowego intensywnego szkolenia gastronomicznego z tradycyjnej kuchni tureckiej i regionalnej kuchni anatolijskiej nauczyliśmy się sporządzać wiele egzotycznych i nieznanych nam dań, znalazły się wśród nich zupy:

- tradycyjna zupa Lentil z białej soczewicy z ziołami;

- zupa Ezogelin z czerwonej soczewicy, ryżu i pasty pomidorowo-paprykowej.

Przekąski i dania główne:

- pieczywo-placki Lavas z mielonym mięsem;

- Izmir Meatballs, wołowo-jagnięce kotleciki Kofty z ostrą papryką, pomidorami i ziemniakmi zapiekane z sosem pomidorowym;

- Karnyarik, czyli faszerowanych mięsem pieczonych bakłażanów w sosie paprykowo-pomidorowym;

- ryżowym Pilaff z sosem cacik (podobny do sosu greckiego tylko z miętą i cytryną);

- Yaprak Sarma, czyli małe gołąbki z liści winogron z warzywami, ryżem i pastą paprykowo-pomidorową;

- Tandir Pastry rodzaj zapiekanki z cienko wałkowanego ciasta półfrancuskiego, gdzie masło częściowo zastąpiono pastą Tahiti, a przekładano mieloną wołowina w paście paprykowej z pietruszką i sezamem;

- Icli Kofte, czyli nadziewane mięsem wołowo-jagnięcym kulki ciasta z semoliny;

- Kayseri Mantisi, podobne do naszych uszek , faszerowane ciasto pierogowe surową jagnięciną z mieszanką aromatycznych przypraw, a to wszystko ugotowane i podane z zupą pomidorowo-paprykową z dodatkiem jogurtu czosnkowego, mięty i sumaka.

Każdy obiad w Turcji kończy się deserem, a więc przygotowywaliśmy:

- Nevzine Desert, słodkie ciasto sezamowe z orzechami, macerowane w syropie winogronowym z karmelem;

- Revani Dessert – ciasto z kaszy manny w zalewie cytrynowo-cukrowej;

- Firin Sutlac – tradycyjny cytrynowo-waniliowy pudding ryżowy zapiekany w kokilkach;

- Sekerpare – ciasteczka migdałowe z orzechami.

- Baklava – ten najbardziej znany deser, wykonaliśmy pod okiem dwóch mistrzów cukiernictwa przygotowaliśmy w wersji pistacjowej, z jasnym kajmakiem, waniliowo-orzechowej oraz w formie rożków orzechowych.

Kończąc część praktyczną kulinarnego szkolenia w szkole tureckiego partnera projektu wszystkim wręczono Certyfikaty za udział i Certyfikaty potwierdzające nabycie nowych umiejętności kulinarnych. W uroczystym zakończeniu udział wzięli Dyrektor Szkoły i Naczelnik Wydziału Oświaty miasta Kayseri oraz lokalne media.

A to nie koniec atrakcji – zgodnie z programem kulturalnym projektu w trakcie jego trwania zwiedziliśmy część Kayseri Old City, meczety, góry nad Kayseri - kurort narciarski na wygasłym wulkanie, górze Erciyes.

Projekt zakończyliśmy jednodniową wycieczką do Kapadocji ze słynnymi formami skalnymi, kominami skalnymi, domami i kościołami w jaskiniach wczesnych Chrześcijan oraz zabytków kultury Perskiej i Osmańskiej.

 

A jak było, zobaczcie na zdjęciach…..

 

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+
-
Akcja 2- Współpraca szkół w sektorze Edukacja szkolna. Konkurs 2019

 

Uroczyste wejście do szkoły

Baklava

Baklava

Bazar przyprawy

Deser zapiekany pudding ryżowy

Formujemy izmir meatballs

Formujemy Kofty

Gotowe danie

Herbata po Turecku

Kapadocja

Kayseri Mantisi

Kayseri

Meczet w Kayseri

Meczet

Nasze dziewczyny smażą i faszerują bakażany

Nauczyciele

Przy pracy

Przy pracy

Reprezentacja Ekonomika w Turcji

Uczennice gastronomii

Wywiad do tureckiej TV

Z mistrzem baklavy

Zakończenie projektu w Turcji

Zakąski tureckie Yaprak sarma i Tandir pastry

Zupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogo NPRC 2.0 m

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą