W pierwszym tygodniu listopada klasa 2 i 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych odbyła szkolenie z zakresu dań kuchni tureckiej. Uczniowie wykorzystali receptury przywiezione z mobilności C2 projektu Erasmus+ Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion (KOKCOP) do Kayseri w Turcji.
Swoimi umiejętnościami naszych młodych adeptów sztuki kulinarnej wsparły uczennice uczestniczące w projekcie oraz nauczyciel i koordynator projektu Krzysztof Zielonka.
W ramach tematyki kuchni świata przygotowano tradycyjne dania tureckie i regionalne Kayseri. Nasi uczniowie podali :
- Kayseri Yaglama, pieczywo-placki Lavas z mielonym mięsem wołowym w pikantnym sosie;
- ryżowym Pilaff z sosem cacik (podobny do sosu greckiego tylko z miętą i cytryną)
- Karnyarik, czyli faszerowane mięsem pieczone bakłażany w sosie paprykowo-pomidorowym;
- Revani Dessert – ciasto z kaszy manny w zalewie cytrynowo-cukrowej;
- Nevzine Desert, słodkie ciasto sezamowe z orzechami, macerowane w syropie winogronowym z karmelem.
Zajęcia zakończyły się degustacją sporządzonych dań, a aromat orientalnych przypraw długo unosił się na szkolnych korytarzach.
A jak naszym uczniom wyszły tureckie potrawy, zobaczcie na zdjęciach…..
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+
-Akcja 2- Współpraca szkół w sektorze Edukacja szkolna. Konkurs 2019