Zakończyliśmy ostatnie dwie mobilności projektu Erasmus+ Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion (KOKCOP), które odbyły się w Lycée La Closerie - professionnel hôtelier school w Saint-Quay-Portrieux we Francji z naszymi partnerami projektowymi z Włoch, Słowenii, Turcji i z Rumunii oraz oczywiście z gospodarzami mobilności.
Przez 5 dni zespół Wodzisławskiego Ekonomika sporządzał i degustował narodowe dania Kuchni Francuskiej oraz typowej dla Bretanii. W programie nie zabrakło zajęć integracyjnych, językowych i kulturalno-krajoznawczych.
Nasz Ekonomik zaprezentowali nauczyciel gastronomii i zarazem koordynator projektu Krzysztof Zielonka , nauczycielka gastronomii Judyta Lamża i anglistka Iwona Cesarz. Także uczniowie klasy 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych Viktoria Świtała i Szymon Juszczyk. Dania, których uczyliśmy się sporządzać to:
- Crepes suzette - czyli flambirowane naleśniki z pomarańczami na specjalnych naleśnikarkach;
- Galetters, naleśniki w słodkim i słonym wydaniu, charakterystycznych dla regionu Bretanii naleśników z mąki gryczanej z jajkiem, szynką i serem oraz dodatkami duszonych warzyw;
- Crustacean Bisque – zupę z ryb i okolicznych skorupiaków (krewetek, krabów pajęczych, krabów aksamitnych zwanych diabelskimi, langustynek) z dodatkiem koniaki, wina i szampana;
- Sola w w cieście francuskim sosie Beurre Blanc muszlowo-szafranowym z palonym masłem;
- tradycyjny Fricasse z kurczaka w białym sosie z ziemniakami gratin;
- tarta z gruszkami z kremem migdałowym;
- ryż a’la Imperial z musem owocowym.
Po takich działaniach w szkolnej kuchni każdego dnia obowiązkowo spacer, zwiedziliśmy miasteczko, zatokę, port i okoliczną plażę z pięknymi widokami.
Warsztaty zakończyliśmy rozdaniem Certyfikatów Projektu przy udziale Generalnego Inspektora Oświaty, Naczelnika Wydziału Oświaty, Dyrekcji Szkoły i mediów.
Ostatni dzień zgodnie z założeniami projektu to wycieczka kulturoznawcza. Zwiedziliśmy Mont-Saint-Michel, Sanit-Malo, a w drodze mieliśmy okazję do krótkiego spaceru i zrobienia zdjęć najważniejszych atrakcji turystycznych Paryża – Wieża Eiffla, Łuk Triumfalny, Sekwanę, Luwr, Aleję Champs-Elysees, Plac Zgody, Plac De Gaullea, wzgórze Montmartre z bazyliką Sacre-Coeur.
A jak było, zapraszamy do galerii i na szkolnego Facebooka oraz na stronę projektu www.kokcop.eu, gdzie możecie znaleźć przepisy na te dania i nie tylko w 7 językach oraz kulinarny słownik multimedialny.
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+
-Akcja 2- Współpraca szkół w sektorze Edukacja szkolna. Konkurs 2019