Branżowa Szkoła I Stopnia

 
Zawód: sprzedawca

 

Symbol cyfrowy: 522301
Podbudowa programowa: gimnazjum
Cykl kształcenia: 3 lata
Ilość miejsc w oddziałach: 16
Zajęcia praktyczne: wg planu

Języki obce:
   1. Język angielski
 

Cele kształcenia:

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie sprzedawca zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

1) przyjmowania dostaw oraz przygotowywania towarów do sprzedaży;

2) wykonywania prac związanych z obsługą klientów oraz realizacją transakcji kupna i sprzedaży.

 

Pracę znajdziesz w sklepach, hurtowniach lub punktach sprzedaży detalicznej.


W trakcie nauki zawodu uczeń zdobywa kwalifikacje potwierdzone certyfikatem:

AU.20. Prowadzenie sprzedaży

Branżowa Szkoła I Stopnia

 
Zawód: piekarz

 

Symbol cyfrowy: 751204
Podbudowa programowa: gimnazjum
Cykl kształcenia: 3 lata
Ilość miejsc w oddziałach: 16
Zajęcia praktyczne: wg planu

Języki obce:
   1. Język angielski
 

Cele kształcenia:

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

1) przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich;

2) sporządzania półproduktów piekarskich;

3) dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie;

4) przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa;

5) obsługiwani a maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.

 

Pracę znajdziesz w piekarniach i zakładach produkcyjno-piekarniczych.


W trakcie nauki zawodu uczeń zdobywa kwalifikacje potwierdzone certyfikatem:

TG.03. Produkcja wyrobów piekarskich

Branżowa Szkoła I Stopnia

 
Zawód: cukiernik

 

Symbol cyfrowy: 751201
Podbudowa programowa: gimnazjum
Cykl kształcenia: 3 lata
Ilość miejsc w oddziałach: 16
Zajęcia praktyczne: wg planu

Języki obce:
   1. Język angielski
 

Cele kształcenia:

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

1) obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych;

2) sporządzania półproduktów cukierniczych;

3) sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych;

4) dekorowania wyrobów cukierniczych.

Pracę znajdziesz w piekarniach i zakładach produkcyjno-cukierniczych.


W trakcie nauki zawodu uczeń zdobywa kwalifikacje potwierdzone certyfikatem:

TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych

Branżowa Szkoła I Stopnia

 
Zawód: kucharz

 

Symbol cyfrowy: 512001
Podbudowa programowa: gimnazjum
Cykl kształcenia: 3 lata
Ilość miejsc w oddziałach: 16
Zajęcia praktyczne: wg planu

Języki obce:
   1. Język angielski
 

Cele kształcenia:

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

1) przechowywania żywności;

2) sporządzania potraw i napojów;

3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.

 
Pracę znajdziesz w restauracjach, kawiarniach, jadłodajniach, zajazdach, gospodach, klubach, zakładach żywienia zbiorowego oraz firmach cateringowych.
 
W trakcie nauki zawodu uczeń zdobywa kwalifikacje potwierdzone certyfikatem:
 

TG.07. Sporządzanie potraw i napojów 

 

Technikum Nr 2

 
Zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych

 

Symbol cyfrowy: 343404
Podbudowa programowa: gimnazjum
Cykl kształcenia: 4 lata
Ilość miejsc w oddziałach: 48
Praktyka zawodowa: 4 tygodnie

Języki obce:
   1. Język angielski
   2. Język niemiecki / język francuski

Cele kształcenia:

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

1) oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;

2) sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;

3) planowania i oceny żywienia;

4) organizowania produkcji gastronomicznej;

5) planowania i realizacji usług gastronomicznych.

 

Pracę znajdziesz w restauracjach, gastronomii hotelowej, kawiarniach, punktach małej gastronomii oraz firmach cateringowych.

 
W trakcie nauki zawodu uczeń  zdobywa 2 kwalifikacje potwierdzone certyfikatem:
TG.07. Sporządzanie potraw i napojów.
TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
 

Ekonomik kafelek ramka mala

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogoNPRCz 455W

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą