wtorek, 18, czerwiec 2019

Czym cedzą zwycięzcy - kucharze z wodzisławskiego Ekonomika? Oczywiście „Złotym durszlakiem”

Już po raz 14. odbył się festiwal „Śląskie Smaki”. Ponownie Rudy raciborskie stały się miejscem kulinarnego spotkania amatorów, profesjonalistów, uczniów szkół gastronomicznych i przede wszystkim miłośników śląskiej kuchni i dobrej zabawy.
Na talerzu zwycięzców z Ekonomika: Patrycji Mandery i Łukasza Skowrona, znalazły się, kulinarne, śląskie precjoza, przyznajmy w nieco oryginalnym wydaniu, mogliśmy skosztować: zupy krem z czosnku niedźwiedziego z pulpecikami z karpia i wędzonego pstrąga, przepiórki faszerowanej krupniokiem, doprawionym cynamonem i kminem rzymskim, kaszotta z warzywami, puree buraczanego, boczników w sosie piwnym i glazurowanych warzyw.
Fantazja, również w kuchni, nie zna granic, a tradycji nie trzeba się bać - jak podkreślają młodzi kucharze z Wodzisławia. 

wtorek, 18, czerwiec 2019