poniedziałek, 21, styczeń 2019

Czym jest kuchnia molekularna?

To kuchnia, odmienna od naszego wyobrażenia o gotowaniu. Powstają w niej potrawy z wykorzystaniem nietypowych zjawisk chemicznych i fizycznych, przy użyciu naturalnych składników. Kompozycje cząsteczkowe – molekularne w takiej kuchni zachwycają i zaskakują nas swoją formą i smakiem.

Dzięki zaproszeniu naszego partnera Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach, po raz kolejny mieliśmy okazję uczestniczyć w warsztatach tejże nietypowej kuchni. Prowadził je pasjonat kuchni awangardowej, popularyzator kuchni molekularnej, najmłodszy Szef Kuchni w prestiżowym gronie Fundacji Klubu Szefów Kuchni - pan Łukasz Konik. Dzięki niemu gastronomowie z klasy ITG i IITGI wraz z nauczycielkami Judytą Lamża i Ewą Tananberg–Zając, zaznajomieni zostali z tajnikami dekompozycji, żelowania, smażenia w wodzie, ciekłego azotu, suchego lodu, gotowania sous-vide czy tworzenia pianek.

Jak zwykle pokaz był fantastyczny, a pan Łukasz Konik udowodnił, że gotowanie łączy ludzi i jest dobrą zabawą. Wcale też nie musi być nudne, wręcz przeciwnie może być ciekawym eksperymentem i elementem do wykorzystania w pracy zawodowej.

poniedziałek, 21, styczeń 2019