W czwartek, 5 kwietnia, w pracowniach gastronomicznych naszego Ekonomika odbył się finał powiatowego konkursu "Wodzisławski Mistrz Kuchni Black Box".
Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim we współpracy z Powiatowym Ośrodkiem Doskonalenia Nauczycieli w Wodzisławiu Śl., natomiast patronat nad konkursem objęła "FIRMA HANDLOWA OL-SERW Olga Serwotka" w Wodzisławiu Śląskim.
Zadaniem dziesięciu, dwuosobowych drużyn, reprezentujących ZSE z Wodzisławia Śląskiego i ZSP nr2 z Rydułtów, było przygotowanie 3 porcji dania głównego na bazie filetu z kurczaka i 4 nieznanych surowców z "czarnej skrzynki". Uczniowie mieli do dyspozycji 15 minut w "spiżarni", zawierającej dodatkowe składniki, 90 minut na sporządzenie potraw i 15 minut na uporządkowanie stanowiska pracy. W black boxie znalazła się kasza bulgur, czerwona i żółta papryka, czerwona cebula, które to surowce młodzi kucharze musieli wkomponować w swoje popisowe dania.
Nad przebiegiem konkursu czuwało profesjonalne Jury, w składzie:
-
przewodnicząca – p. Olga Serwotka – FH Ol-Serw, Wodzisław Śl.
-
Paweł Nowak – restauracja "Ino Wino" Rybnik
-
Paweł Ośliżlok – dom przyjęć "Wiktoria " Skrzyszów
-
Grzegorz Krywulko – szef kuchni "Wiktoria" Skrzyszów
-
Błażej Kubica – szef kuchni "Tratoria włoskie klimaty" Wodzisław Śl.
-
Izabela Kasprzak-Bielaczek – ZSP nr 2 Rydułtowy
-
Krzysztof Zielonka – ZSE Wodzisław Śl.
Uczniowie przygotowali dania na wysokim poziomie i Jury miało nie lada smaczny problem do rozwiązania. Ostatecznie po zsumowaniu punktów wyłoniono pierwsze 3 miejsca :
-
I miejsce – Kacper Luleczko i Damian Firut – IV TG ZSE
-
II miejsce – Patrycja Mandera i Edyta Stabla – II TG ZSE
-
III miejsce – Łukasz Skowron i Agata Tworzowska – II TG ZSE
oraz wyróżnienia za udział:
-
Karolina Waler i Beata Glinka – II TG ZSE
-
Dominik Baron i Mateusz Mazur – ZSP nr 2 Rydułtowy
-
Żaneta Skrzypiec i Karolina Gąska – ZSP nr 2 Rydułtowy
-
Nikola Glenc i Dawid Franiczek– ZSP nr 2 Rydułtowy
-
Sylwia Nawrat i Sławek Łuska – III B TG ZSE
-
Sebastian Stuchlik i Klaudia Reguła – II TG ZSE
-
Roksana Goldman i Mikołaj Wąsek – II ZSZ i III A TG ZSE
Serdecznie dziękujemy Jury i organizatorom konkursu oraz firmie Ol-Serw za ufundowanie surowców i nagród w konkursie.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy wysokiego poziomu dań konkursowych, a zwycięzcom życzymy powodzenia w dalszych kulinarnych zmaganiach.
Autor: Krzysztof Zielonka