poniedziałek, 25, marzec 2019

Gastronomowie na wojewódzkim konkursie w Sosnowcu

W dniu 21 marca 2019r w CKZiU w Sosnowcu odbyła się IV edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego dla szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym pt.: „Uczniowskie inspiracje kulinarne 2018/2019 – kasza w roli głównej”. W finale konkursu uczestniczyły dwuosobowe drużyny uczniów ze szkół województwa śląskiego.

Tematem tej edycji zmagań kulinarnych było danie główne i deser w trzech porcjach z wykorzystaniem kasz i zbóż. Czas to 120 min z wykonaniem pełnej obróbki surowców i dekoracji oraz prezentacja dań przed Jury – Szefami kuchni i przedstawicielem sponsora Unillever Food Solutions.

Nasza szkoła uczestniczyła w tym konkursie po raz pierwszy, wyzwania podjęły się dwie uczennice klasy IIITG, Patrycja Mandera i Edyta Stabla, które przygotował nauczyciel zawodu Krzysztof Zielonka.

Nasi gastronomowie na danie zasadnicze podali wyśmienitą roladkę z kurczaka z kaszą w kapuście, wątróbkę z kaszą, puree z pieczonych białych warzyw, sos z boczniaków, pieczone boczniaki, kaszotto z burakami i jarmużem. Zaś deser jak oceniło Jury najlepszy ze wszystkich podanych to: „Fondant z grysiku / blok gryczany / czekolada / sos leśny / krem cytrynowy / porzeczka”.

Poziom konkursu był bardzo wysoki i w rezultacie różnicą 1 punktu zajęliśmy 4 miejsce. Serdecznie gratulujemy młodym kucharzom i życzymy dalszych sukcesów! Brawo!

 

poniedziałek, 25, marzec 2019