środa, 14, marzec 2018

Gastronomowie z wodzisławskiego Ekonomika NAJLEPSI!

Kolejny już raz uczniowie naszej szkoły wzięli udział w ogólnopolskim konkursie Kulinarny Puchar Śląska Szkól Gastronomicznych. W eliminacjach do rywalizacji wystąpiły dwie ekipy: Patrycja Mandera i Łukasz Skowron z kl. II TG i stworzony na tą okazję międzyklasowy duet Klaudia Kiełkowska z kl. IV a TG i Kacper Luleczko z kl. IV b TG.

Główny konkurs miał miejsce 12.03.2018r. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach, w ramach wydarzenia Gastrosilesia. Do tej części rywalizacji dostali się Klaudia z Kacprem, uzyskując już tytuł finalistów. Oprócz nich zaproszenie szefów kuchni otrzymały następujące drużyny: ZSGiH Bielsko-Biała, ZSG-H Bytom, ZSGU Chorzów, ZSG-H Iwonicz-Zdrój, ZS nr 1 Kędzierzyn-Koźle, ZSG Łódź, ZSG Rzeszów, CKZiU Sosnowiec, ZS nr 7 Tychy, ZSiP Zawiercie, ZSEG Żywiec.

Celem konkursu KPŚSzG było:
– zintegrowanie środowiska kulinarnego we wspólnych działaniach na rzecz rozwoju młodych talentów kulinarnych,
– wyłonienie najlepszych uczniów szkół gastronomicznych,
– wymiana informacji i doświadczeń między uczestnikami,
– promocja tradycyjnej kuchni śląskiej oraz jej nowoczesnej odsłony.

W Katowicach każda ekipa miała do dyspozycji jednakowe stanowisko konkursowych, zaplecze kuchenne oraz spiżarnię, a także skrzynie, w których znajdował się obowiązkowy składnik do wykorzystania w daniu głównym. W magazynie można było znaleźć produkty spożywcze nawiązujące do tradycji kuchni śląskiej oraz surowce sezonowe.

Każdy zespół miał za zadanie przygotować 7 porcji dania głównego i zaserwować je na konkursowych talerzach. Następnie kapitan zespołu prezentował danie swojej ekipy przed jury. W czasie pracy na stanowiskach konkursowych obecni byli asystenci techniczni, którzy odpowiadali za wydawanie produktów ze spiżarni, rozplombowanie „black boxów”, kontrolowanie czasu oraz pomoc w obsłudze sprzętu. Z kolei jury profesjonalne, składające się z szefów kuchni oceniało pracę na stanowisku oraz dania konkursowe. Klaudia z Kacprem przygotowali 7 porcji roladki z kurczaka z wątróbką drobiową i żurawiną, pulpetów w ziołowej kruszonce, aromatyzowanych kminkiem, czerwonych marchewek, glazurowanych w miodzie gryczanym warzyw korzeniowych, puree z kiszonej czerwonej kapusty z borowikami i śliwką suszoną. Na talerzach znalazła się też kasza gryczana prażona wraz z sosem śmietanowym, dekoracja w postaci tiulu i ziół. Na przygotowanie dań uczniowie mieli 90 minut. Nasza drużyna tak dobrze poradziła sobie z tematem, że pracę zakończyła 15 minut przed czasem.

Cała plejada znakomitych, polskich szefów kuchni oceniała praktyczne każdy element aktywności konkursowiczów: od przygotowania stanowiska pracy, poprzez zawartości śmietników, komunikację, podział obowiązków, techniki, na smaku, ułożeniu na talerzu, prezentacji dania kończąc. Opis przed komisją potrawy pozostawiono Klaudii, która posługując się śląską gwarą w sposób obrazowy i rzeczowy zaprezentowała to, co było na talerzu. Wzbudziło to aplauz jednych, a uśmiech na twarzy innych kucharzy (szczególnie tych, nie mających pojęcia o czym mówi).

Decyzją jury, drużyna z Ekonomika zajęła w konkursie I miejsce! Wraz z tym wyróżnieniem otrzymała kryształowa statuetkę, całą gamę bardzo wartościowych nagród, a wśród nich kupon na 1000 zł na przyprawy firmy Prymat oraz drugi na 3000 zł do wykorzystania przez szkołę w firmie głównego organizatora firmy Weindich Sp. J.

Nasza drużyna szczególnie chwalona była za stronę techniczna działania, przygotowanie miejsca pracy, porządek i doskonałą komunikację. Również dobrze przemyślana potrawa, różnorodność technik kulinarnych, smak i dobór surowców złożyły się na tak wysoki wynik w ocenie ich pracy.

Drodzy tegoroczni maturzyści! Szkoda, że za niedługo kończycie naukę w murach Ekonomika. Jesteśmy jednak przekonani, że znajdziecie pracę godną Waszych umiejętności i ambicji. Tego, oprócz równie dobrze zdanej matury, Wam życzymy.

Uczniów do konkursu przygotowała nauczycielka przedmiotów gastronomicznych Judyta Lamża przy merytorycznym i życzliwym wsparciu Maćka Mrozka – naszego absolwenta.

Autor: Judyta Lamża

 

środa, 14, marzec 2018

Ekonomik kafelek ramka mala

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogoNPRCz 455W

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą