Budynek szkoły - ul. Szkolna
Pracownie gastronomiczne
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - lato
Kilka z naszych pracowni komputerowych - część służy tylko informatykom, a pozostałe wszystkim zawodom
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - wczesna wiosna
Pracownie hotelarskie i pokój hotelowy
Pracownie obsługi turystycznej i handlowców

 

pracownie

piątek, 08, listopad 2019

Jesienią w Ekonomiku smakuje najlepiej!

Kuchnia międzynarodowa na śląskim stole była motywem przewodnim tegorocznej, dziewiątej już, edycji „Śląskiej jesieni kulinarnej” w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim.
W dzisiejszej smacznej rywalizacji wzięło udział dziewięć drużyn ze szkół gastronomicznych regionu. Jak co roku gośćmi Ekonomika byli również uczniowie Szkoły Podstawowej nr 1 im. Adama Mickiewicza w Marklowicach.
Rywalizacja była i apetyczna, i wymagająca zarazem, a efekt kulinarny oszołamiający. Dania wabiły tradycją śląską w międzynarodowym wydaniu, stąd na stole pojawiła się polędwica wieprzowa z cappucino borowikowym, polanym masłem, kurkami i chrzanem spaghetti czy kaczka z puree czosnkowym, lawendą, pieczarkami, krupniokiem, burakami, jarmużem i sosem winno-wiśniowym.Rzeczywiście trzeba było użyć wyobraźni, by spro-stać temu zadaniu! A kto użył jej najlepiej, kto stanął na podium? Pierwsze miejsce zajęła drużyna w składzie: Piotr Hadalski, Konrad Rusin z Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego. Drugie miejsce przypadło drużynie w składzie: Krystiana Kupiec i Natalia Żołneczko z Powiatowego Zespołu Szkół w Bieruniu, trzecie miejsce zajęli uczniowie tej samej szkoły: Wojciech Konefał i Mateusz Twardoch.
Gratuluję zwycięzcom. Każdego roku jestem pełna podziwu dla kulinarnej finezji, rzeczowej merytoryki i talentu tych młodych ludzi, którzy w obliczu presji czasu tworzą kulinarne precjoza. „Śląska jesień kulinarna” stała się już dziś marką, która firmuje uzdolnionych, pełnych pasji młodych kucharzy, marką, która jest ambasadorem kształcenia zawodowego i szkolnej gastronomii. Tym bardziej cieszy mnie poziom rywalizacji i jej efekt - powiedziała dyrektor wodzisławskiego Ekonomika Maria Lach.
Ta swoista kulinarna celebracja wzbogacona była obecnością zagranicznych gości z Turcji, Francji, Słowenii, Włoch i Rumunii, którzy od poniedziałku uczestniczą w rzeczywistości szkolnej wodzisławskiego Ekonomika w ramach nowo zainaugurowanego projektu Erasmus+ „Kitchen Our Kingdom, Cooking Our Passion”. Goście z uznaniem stwierdzili, że są zachwyceni poziomem prezentowanym przez wodzisławskich uczniów, wyposażeniem szkoły, kompetencjami nauczycieli i możliwościami komunikacyjnymi gospodarzy. Zachwyt ten wieńczy dzisiejsza uroczystość.
To nie koniec kulinarnych wyzwań, estetycznych wrażeń i smacznych delicji. W czasie warsztatów prowadzonych przez Katarzynę Graczkowską - szefa kuchni Hotel SPA Laskowo, mogliśmy obserwować, jak kreatywnie wykorzystać konfiturę z dyni, nie byle jaką, bo wykonaną z udziałem Starosty Wodzisławskiego Leszka Bizonia, podczas pierwszego „Baniobicia” w Powiatowym Ośrodku Wsparcia „Perła”. Sam Pan starosta nie odżegnuje się od umiejętności kulinarnych i pasji gotowania, stając wspólnie z Katarzyną Zöllner-Solowską - naczelnikiem wydziału oświaty wobec nie lada wyzwania, jakim były pankejki z dyniową polewą i babeczki z kremem dyniowym. Było pysznie!
„Śląska jesień kulinarna” obfitowała w tym roku w wydarzenia jej towarzyszące, urozmaicające ją, świadczące również o wysokiej pozycji szkoły w świecie kulinarnym. Młodzież i goście (?) uczestniczyli w warsztatach prowadzonych przez doświadczonego szefa kuchni Unity Line, który od 2006 r. pasjonuje się carvingiem - sztuką rzeźbienia w owocach i warzywach, wywodzącą się z dalekiej Tajlandii. Artyzm, piękno i niepospolitość mogą być definicją pracy Mirosława Bobrowskiego. Podsumowaniem warsztatów firmy Unity Line, była dyskusja o specyfice i atrakcyjności odbywania praktyk na promach pływających po wodach Polski i Szwecji.
Zmagania konkursowe i trudne wybory jury konkursowego, złożonego z szefów kuchni i degustatorów, zaangażowanie i pasja, radość i talent stanowią podsumowanie gastronomicznej przygody w wodzisławskim Ekonomiku. 

piątek, 08, listopad 2019

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

projektlogo proj1

eu flag erasmus vect pos

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą