Budynek szkoły - ul. Szkolna

 

pracownie

szkola

Wodzisław Śląski, dnia 24 kwietnia 2020 r.

„To nie koniec, to nawet nie jest początek końca,

to dopiero koniec początku!”.

Winston Churchill

DRODZY MATURZYŚCI,

Jest piątek, 24 kwietnia, minęła godzina 12.00, właśnie teraz rozpoczynalibyśmy wspólnie uroczystość pożegnania uczniów klas maturalnych, razem: Wasi rodzice, nauczyciele, wychowawcy, zaproszeni goście, a wśród nich Ci najważniejsi, czyli Wy! Taki był plan, a wszystko toczyłoby się według ustalonego programu, ale przecież życie tworzy własne scenariusze, a miarą dojrzałości jest umiejętność odnalezienia się w nowej rzeczywistości......

czytaj więcej...

 

50-lecie

W czasie ograniczonego funkcjonowania szkoły i prowadzenia nauki na odległość uczniowie i ich rodzice /opiekunowie mogą konsultować się z nauczycielami od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00 - 16.00 za pośrednictwem dziennika elektronicznego.

piątek, 08, listopad 2019

Jesienią w Ekonomiku smakuje najlepiej!

Kuchnia międzynarodowa na śląskim stole była motywem przewodnim tegorocznej, dziewiątej już, edycji „Śląskiej jesieni kulinarnej” w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim.
W dzisiejszej smacznej rywalizacji wzięło udział dziewięć drużyn ze szkół gastronomicznych regionu. Jak co roku gośćmi Ekonomika byli również uczniowie Szkoły Podstawowej nr 1 im. Adama Mickiewicza w Marklowicach.
Rywalizacja była i apetyczna, i wymagająca zarazem, a efekt kulinarny oszołamiający. Dania wabiły tradycją śląską w międzynarodowym wydaniu, stąd na stole pojawiła się polędwica wieprzowa z cappucino borowikowym, polanym masłem, kurkami i chrzanem spaghetti czy kaczka z puree czosnkowym, lawendą, pieczarkami, krupniokiem, burakami, jarmużem i sosem winno-wiśniowym.Rzeczywiście trzeba było użyć wyobraźni, by spro-stać temu zadaniu! A kto użył jej najlepiej, kto stanął na podium? Pierwsze miejsce zajęła drużyna w składzie: Piotr Hadalski, Konrad Rusin z Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego. Drugie miejsce przypadło drużynie w składzie: Krystiana Kupiec i Natalia Żołneczko z Powiatowego Zespołu Szkół w Bieruniu, trzecie miejsce zajęli uczniowie tej samej szkoły: Wojciech Konefał i Mateusz Twardoch.
Gratuluję zwycięzcom. Każdego roku jestem pełna podziwu dla kulinarnej finezji, rzeczowej merytoryki i talentu tych młodych ludzi, którzy w obliczu presji czasu tworzą kulinarne precjoza. „Śląska jesień kulinarna” stała się już dziś marką, która firmuje uzdolnionych, pełnych pasji młodych kucharzy, marką, która jest ambasadorem kształcenia zawodowego i szkolnej gastronomii. Tym bardziej cieszy mnie poziom rywalizacji i jej efekt - powiedziała dyrektor wodzisławskiego Ekonomika Maria Lach.
Ta swoista kulinarna celebracja wzbogacona była obecnością zagranicznych gości z Turcji, Francji, Słowenii, Włoch i Rumunii, którzy od poniedziałku uczestniczą w rzeczywistości szkolnej wodzisławskiego Ekonomika w ramach nowo zainaugurowanego projektu Erasmus+ „Kitchen Our Kingdom, Cooking Our Passion”. Goście z uznaniem stwierdzili, że są zachwyceni poziomem prezentowanym przez wodzisławskich uczniów, wyposażeniem szkoły, kompetencjami nauczycieli i możliwościami komunikacyjnymi gospodarzy. Zachwyt ten wieńczy dzisiejsza uroczystość.
To nie koniec kulinarnych wyzwań, estetycznych wrażeń i smacznych delicji. W czasie warsztatów prowadzonych przez Katarzynę Graczkowską - szefa kuchni Hotel SPA Laskowo, mogliśmy obserwować, jak kreatywnie wykorzystać konfiturę z dyni, nie byle jaką, bo wykonaną z udziałem Starosty Wodzisławskiego Leszka Bizonia, podczas pierwszego „Baniobicia” w Powiatowym Ośrodku Wsparcia „Perła”. Sam Pan starosta nie odżegnuje się od umiejętności kulinarnych i pasji gotowania, stając wspólnie z Katarzyną Zöllner-Solowską - naczelnikiem wydziału oświaty wobec nie lada wyzwania, jakim były pankejki z dyniową polewą i babeczki z kremem dyniowym. Było pysznie!
„Śląska jesień kulinarna” obfitowała w tym roku w wydarzenia jej towarzyszące, urozmaicające ją, świadczące również o wysokiej pozycji szkoły w świecie kulinarnym. Młodzież i goście (?) uczestniczyli w warsztatach prowadzonych przez doświadczonego szefa kuchni Unity Line, który od 2006 r. pasjonuje się carvingiem - sztuką rzeźbienia w owocach i warzywach, wywodzącą się z dalekiej Tajlandii. Artyzm, piękno i niepospolitość mogą być definicją pracy Mirosława Bobrowskiego. Podsumowaniem warsztatów firmy Unity Line, była dyskusja o specyfice i atrakcyjności odbywania praktyk na promach pływających po wodach Polski i Szwecji.
Zmagania konkursowe i trudne wybory jury konkursowego, złożonego z szefów kuchni i degustatorów, zaangażowanie i pasja, radość i talent stanowią podsumowanie gastronomicznej przygody w wodzisławskim Ekonomiku. 

piątek, 08, listopad 2019

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby projektlogo proj1

eu flag erasmus vect pos

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą