środa, 27, marzec 2019

Magia czekolady! Cukiernicze fantazje z „Fanaberią” w Ekonomiku

W dniu 26 marca 2019r. w naszej szkole odbyła się pierwsza edycja powiatowego konkursu cukierniczego „Czekoladowe fantazje z Fanaberią 2019”. Konkurs został zorganizowany przez Powiatowy Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Wodzisławiu Śląskim we współpracy z Zespołem Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. i wodzisławską cukiernią „Fanaberia”. Celem konkursu było doskonalenie umiejętności cukierniczych i rozbudzenie kreatywności w sporządzaniu deserów na bazie czekolady. Jednocześnie słodka rywalizacja miała być szansą na inspirację, rozbudzenie potencjału i odkrycie cukierniczego talentu. W konkursie wzięli udział uczniowie klas technikum i szkoły branżowej z powiatu wodzisławskiego.

Do finałowej rywalizacji stanęło 13 uczniów. Zadanie polegało na wykonaniu 3 porcji deseru na bazie czekolady w czasie 90 min. Jury w składzie:

- właścicielka cukierni p. Joanna Borgosz,

- szef, mistrz i właściciel „Fanaberii” p. Łukasz Borgosz,

- cukiernik-kucharz p. Anna Pietrek,

- nauczyciele zawodu p. Alicja Pawliczek z Rydułtów i p. Krzysztof Zielonka z Wodzisławia Śląskiego,

oceniało sposób sporządzania, pomysłowość receptury, czystość pracy, ekonomikę pracy, wydanie i aranżację deseru oraz jego walory smakowe.

Zwycięzcy tej pierwszej, pamiętnej i słodkiej edycji, to:

- Beata Glinka za „Czekoladowy powrót do przeszłości – czekolada, ciastko, borówki, krem, wata cukrowa i beza włoska” - miejsce I,

- Karolina Waler „Gofry brownie z kremem śmietanowo-czekoladowym” - miejsce II,

- Katarzyna Adamczyk za „Ciastko czekoladowe z nadzieniem z białej czekolady” - III miejsce.

Wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni dyplomami za udział oraz słodkim bonem upominkowym ufundowanym przez pracodawcę - cukiernię „Fanaberia”. Laureaci trzech pierwszych miejsc otrzymają nagrody rzeczowe na uroczystej powiatowej gali w czerwcu. Serdecznie dziękujemy Jury i Cukierni „Fanaberia” z wsparcie merytoryczne w rozbudzaniu kreatywności zawodowej młodych kucharzy i cukierników. Wszystkim uczestnikom gratulujemy słodkich wyrobów, wymyślnych receptur i niezwykłych umiejętności.

 

środa, 27, marzec 2019