Wtorek 24 kwietnia to kolejny dzień warsztatów zawodowych z Unity Line w pracowniach gastronomicznych wodzisławskiego Ekonomika. W tym dniu sous chef M/F Polonia Kamil Wójciak przybliżył uczniom klasy II TG owoce morza i ich zastosowanie w gastronomii.
Młodzi kucharze wraz z nauczycielami poznali zasady obróbki wstępnej krewetek, homarów, kalmarów, raków i muszli nowozelandzkich. Dla niektórych nielada wyzwaniem było zmierzyć się z oczyszczaniem krewetek czy muli. Młodzież ZSE przygotowała również sporo dodatków do potraw z owoców morza: ryż, makarony, papryki, grillowane warzywa, sosy pesto, sosy pomidorowe, sos holenderski i jego odmiany. W rezultacie powstały bardzo wykwintne dania frutti di mare, a zarazem bardzo smaczne o czym przekonali się młodzi adepci sztuki kulinarnej. Uczestnicy warsztatów podali homara z pesto i grillowanymi warzywami, ogony homarów na sosie holenderskim z ziołami, paellę z owocami morza i ryżem, krewetki w sosie pomidorowym, krewetki z masłem smakowym, mule na spaghetti z warzywami i wiele innych kompozycji kreatywnie przyrządzonych przez uczniów.
Serdecznie dziekujemy pracownikom firmy Unity Line za przybliżenie tej tematyki kulinarnej uczniom i zaangazowanie w edukację przyszłej kadry gastronomii lokalnej i międzynarodowej.
Autor: Krzysztof Zielonka