18 stycznia 2018r. w naszej szkole odbyła się lekcja otwarta języka polskiego w korelacji z technologią gastronomiczną. Klasa II a Technikum Gastronomicznego wraz ze swymi nauczycielami zgłębiała temat: Smaki i aromaty kuchni w „Panu Tadeuszu” znakiem zachowania dawnego obyczaju.
W czasie lekcji omawiano posiłki, jakie jadano w Soplicowie oraz tradycje, jakie temu towarzyszyły, a wszystko poparte odpowiednimi cytatami z naszej epopei narodowej. Prawdziwego smaku lekcji, w której uczestniczyli zaproszeni goście, dodały potrawy, przygotowane wcześniej przez uczniów pod czujnym okiem nauczycieli na lekcjach technologii gastronomicznej. Można było skosztować chłodnika litewskiego, kurczaka po staropolsku, figateli, kontuzy i blemasów popijając miodunką.
Uczniowie mogli nie tylko przekonać się, że przepisy kuchni staropolskiej nie tracą swej aktualności, ale też zobaczyć, jak można połączyć wiedzę zdobywaną na różnych przedmiotach.