16.04.2018r. w Ekonomiku, w obu pracowniach gastronomicznych królowała kuchnia włoska, a to za sprawą Powiatowego Konkursu Gastronomicznego „Pasta i basta” - pasta primavera. Jego organizatorem był Powiatowy Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Wodzisławiu Śląskim we współpracy z Zespołem Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim.
Patronat merytoryczny nad konkursem objęła Restauracja „Trattoria - włoskie klimaty” z Wodzisławia Śl.
Celem rywalizacji było:
-
zainteresowanie uczniów doskonaleniem umiejętności,
-
rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości poprzez prezentację przygotowanych przez siebie makaronów,
-
rozwijanie współpracy i wymiana doświadczeń zawodowych,
-
wzbogacenie procesu dydaktycznego o formy współzawodnictwa,
-
integracja młodzieży,
-
propagowanie kuchni włoskiej,
-
zacieśnianie współpracy z przedsiębiorcami, potencjalnymi pracodawcami.
Nasi uczniowie licznie zgłosili się do rywalizacji. Pracowali w zespołach dwuosobowych, a ich zadaniem było przygotowanie w czasie 120 minut trzech porcji dania z makaronem w roli głównej, z elementem wiosennym - primavera.
Oto propozycje potraw uczestników konkursu:
1.Agata Tworzowska i Patrycja Mandera z kl. II TG
Rolada makaronowa z łososiem w sosie cytrynowym,
2.Edyta Stabla i Sara Sedlaczek z kl. II TG
Makaron tagliatelle z sosem paprykowo- truskawkowym,
3.Marcin Magiera i Patrycja Słanina z kl. II ZSZ
Makaron z sosem carbonara,
4. Karolina Waler i Beata Glinka z kl. II TG
Reginette z sosem szpinakowym oraz kotlecikami drobiowymi,
5.Anna Elsner i Angelika Mitkoz kl. I TGI
Tagliatelle ziołowe z sosem chrzanowo- koperkowym ze smażonymi szparagami i pomidorami,
6. Oliwia Ficke i Wiktoria Szymiczek z kl. I TGI
Jardin de primavera
7. Sebastian Kucharzewski i Klaudia Prymula z kl. III b TG
Zielony makaron z krewetkami,
8. Adam Piecha i Grzegorz Grabiniok z kl. III a TG
Cannelloni z czerwoną soczewicą i sosem pomidorowym,
9. Roksana Goldman i Aleksandra Żeromska z kl. II ZSZ
Tagliatelle z łososiem,
10. Karolina Bogocz i Łukasz Skowron z kl. II TG
Srebrzyste tagliatelle w towarzystwie wiosennych warzyw i łososia,
11.Angelika Kuczera i Wiktoria Żydek z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach
Makaron z puree kukurydzianym, krewetkami i szpinakiem,
12. Nikola Glenc i Dawid Franiczek z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach
Makaron z krewetkami flmbirowanymi, kaczką i szparagami.
Uczniów oceniali szefowie kuchni Restauracji „Trattoria - włoskie klimaty” z Wodzisławia Śl. Pan Krzysztof Firut oraz nasz absolwent Błażej Kubica. W tym trudnym zadaniu, jakim jest wyłonienie laureatów konkursu, pomagali nauczyciele przedmiotów gastronomicznych z Ekonomika, opiekun z ZSP Rydułtowy oraz Klaudia Kiełkowska.
Decyzją jury specjalne wyróżnienie za najlepszy makaron otrzymały Karolina i Beata, III miejsce zajęły Agata i Patrycja, II Nikola i Dawid, a zwycięzcami okazali się Karolina i Łukasz.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy pomysłowości, kreatywności i odwagi!
Jak stwierdzili szefowie kuchni restauracji, w której na co dzień, z powodzeniem serwuje się kuchnię włoską, w tym makarony, konkurs stał na bardzo wysokim poziomie i nie było potraw słabych! Stąd wszyscy uczestnicy mogą czuć się wygranymi.
Nie byłoby tej gastronomicznej rywalizacji gdyby nie Państwo Joanna i Jarosław Antonik, właściciele Restauracji „Trattoria - włoskie klimaty” z Wodzisławia Śl., którzy objęli patronat nad tym konkursem. Zaopatrzyli też wszystkie zespoły z mąkę semolinę. Przede wszystkim jednak ufundowali nagrody, które laureaci otrzymają na powiatowej gali w czerwcu.
Wszystkim uczestnikom bardzo dziękujemy za udział w konkursie, jury za pracę w komisji oceniającej potrawy, jak również cenne uwagi na koniec konkursu. Państwu Antonik należą się podziękowania za pomoc w organizacji konkursu i życzliwość do naszych szkolnych przedsięwzięć.
Z ramienia Ekonomika za konkurs odpowiedzialne były Panie Judyta Lamża nauczyciel gastronomii i Aleksandra Zielonka – kierownik szkolenia praktycznego.
Autor: Judyta Lamża