wtorek, 17, kwiecień 2018

„Pasta i basta!”

16.04.2018r. w Ekonomiku, w obu pracowniach gastronomicznych królowała kuchnia włoska, a to za sprawą Powiatowego Konkursu Gastronomicznego „Pasta i basta” - pasta primavera. Jego organizatorem był Powiatowy Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Wodzisławiu Śląskim we współpracy z Zespołem Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim.

Patronat merytoryczny nad konkursem objęła Restauracja „Trattoria - włoskie klimaty” z Wodzisławia Śl.

Celem rywalizacji było:

  • zainteresowanie uczniów doskonaleniem umiejętności,

  • rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości poprzez prezentację przygotowanych przez siebie makaronów,

  • rozwijanie współpracy i wymiana doświadczeń zawodowych,

  • wzbogacenie procesu dydaktycznego o formy współzawodnictwa,

  • integracja młodzieży,

  • propagowanie kuchni włoskiej,

  • zacieśnianie współpracy z przedsiębiorcami, potencjalnymi pracodawcami.

Nasi uczniowie licznie zgłosili się do rywalizacji. Pracowali w zespołach dwuosobowych, a ich zadaniem było przygotowanie w czasie 120 minut trzech porcji dania z makaronem w roli głównej, z elementem wiosennym - primavera.

Oto propozycje potraw uczestników konkursu:

1.Agata Tworzowska i Patrycja Mandera z kl. II TG

Rolada makaronowa z łososiem w sosie cytrynowym,

2.Edyta Stabla i Sara Sedlaczek z kl. II TG

Makaron tagliatelle z sosem paprykowo- truskawkowym,

3.Marcin Magiera i Patrycja Słanina z kl. II ZSZ

Makaron z sosem carbonara,

4. Karolina Waler i Beata Glinka z kl. II TG

Reginette z sosem szpinakowym oraz kotlecikami drobiowymi,

5.Anna Elsner i Angelika Mitkoz kl. I TGI

Tagliatelle ziołowe z sosem chrzanowo- koperkowym ze smażonymi szparagami i pomidorami,

6. Oliwia Ficke i Wiktoria Szymiczek z kl. I TGI

Jardin de primavera

7. Sebastian Kucharzewski i Klaudia Prymula z kl. III b TG

Zielony makaron z krewetkami,

8. Adam Piecha i Grzegorz Grabiniok z kl. III a TG

Cannelloni z czerwoną soczewicą i sosem pomidorowym,

9. Roksana Goldman i Aleksandra Żeromska z kl. II ZSZ

Tagliatelle z łososiem,

10. Karolina Bogocz i Łukasz Skowron z kl. II TG

Srebrzyste tagliatelle w towarzystwie wiosennych warzyw i łososia,

11.Angelika Kuczera i Wiktoria Żydek z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach

Makaron z puree kukurydzianym, krewetkami i szpinakiem,

12. Nikola Glenc i Dawid Franiczek z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach

Makaron z krewetkami flmbirowanymi, kaczką i szparagami.

Uczniów oceniali szefowie kuchni Restauracji „Trattoria - włoskie klimaty” z Wodzisławia Śl. Pan Krzysztof Firut oraz nasz absolwent Błażej Kubica. W tym trudnym zadaniu, jakim jest wyłonienie laureatów konkursu, pomagali nauczyciele przedmiotów gastronomicznych z Ekonomika, opiekun z ZSP Rydułtowy oraz Klaudia Kiełkowska.

Decyzją jury specjalne wyróżnienie za najlepszy makaron otrzymały Karolina i Beata, III miejsce zajęły Agata i Patrycja, II Nikola i Dawid, a zwycięzcami okazali się Karolina i Łukasz.

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy pomysłowości, kreatywności i odwagi!

Jak stwierdzili szefowie kuchni restauracji, w której na co dzień, z powodzeniem serwuje się kuchnię włoską, w tym makarony, konkurs stał na bardzo wysokim poziomie i nie było potraw słabych! Stąd wszyscy uczestnicy mogą czuć się wygranymi.

Nie byłoby tej gastronomicznej rywalizacji gdyby nie Państwo Joanna i Jarosław Antonik, właściciele Restauracji „Trattoria - włoskie klimaty” z Wodzisławia Śl., którzy objęli patronat nad tym konkursem. Zaopatrzyli też wszystkie zespoły z mąkę semolinę. Przede wszystkim jednak ufundowali nagrody, które laureaci otrzymają na powiatowej gali w czerwcu.

Wszystkim uczestnikom bardzo dziękujemy za udział w konkursie, jury za pracę w komisji oceniającej potrawy, jak również cenne uwagi na koniec konkursu. Państwu Antonik należą się podziękowania za pomoc w organizacji konkursu i życzliwość do naszych szkolnych przedsięwzięć.

Z ramienia Ekonomika za konkurs odpowiedzialne były Panie Judyta Lamża nauczyciel gastronomii i Aleksandra Zielonka – kierownik szkolenia praktycznego.

Autor: Judyta Lamża

 

wtorek, 17, kwiecień 2018

Ekonomik kafelek ramka mala

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogoNPRCz 455W

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą