niedziela, 07, październik 2018

Patronackie lekcje gastronomii w „Leśniczówce”

W październiku klasy drugie technikum żywienia i usług gastronomicznych po raz kolejny odbyły lekcje warsztatowe w zaprzyjaźnionej restauracji „Leśniczówka”. Zajęcia są realizowane w ramach współpracy ZSE z lokalnymi przedsiębiorcami a wodzisławska „Leśniczówka” jest firmą patronacką dla tegorocznych klas drugich gastronomicznych.

Tematyką warsztatów były potrawy na bazie kasz i ryżu. Nasi młodzi kucharze przygotowali tradycyjne polskie danie, czyli gołąbki w kapuście, ale w trzech innowacyjnych odsłonach. Szef kuchni Grzegorz Krywulko, zaproponował sporządzenie gołąbków tradycyjnych z ryżu i mięsa w sosie z suszonych pomidorów, gołąbków „specjal” z kaszy gryczanej i boczku w sosie pieczarkowym oraz wegetariańskich gołąbków z czarnego ryżu i grzybów leśnych w sosie z cebulowo-owocowym na czerwonym winie.

W dalszej części przygotowano deser na bazie kaszy i mleka kokosowego z sosem z owoców leśnych i mięty. Zajęcia zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych potraw. W trakcie warsztatów szef kuchni Grzegorz Krywulko oraz manager restauracji p.Katarzyna Ganita zapoznali uczniów ze specyfiką zakładu i pracą w restauracji.

Serdecznie dziękujemy właścicielom i załodze „Leśniczówki” za gościnę, innowacyjną współpracę, wspaniałą atmosferę oraz pogłębienie u naszych młodych kucharzy pasji kulinarnych i zawodowych w realnych warunkach ich przyszłego funkcjonowania na rynku pracy.

A jak nasi gastronomowie pracowali …. zobaczcie na zdjęciach.

Autor: Krzysztof Zielonka

 

niedziela, 07, październik 2018