Budynek szkoły - ul. Szkolna
Pracownie gastronomiczne
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - lato
Kilka z naszych pracowni komputerowych - część służy tylko informatykom, a pozostałe wszystkim zawodom
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - wczesna wiosna
Pracownie hotelarskie i pokój hotelowy
Pracownie obsługi turystycznej i handlowców

 

pracownie

EGZAMIN MATURALNY – SIERPIEŃ 2019

Absolwenci, którzy przystąpili do wszystkich egzaminów obowiązkowych, a nie zdali tylko jednego egzaminu z przedmiotu obowiązkowego, mają prawo przystąpienia do egzaminu w terminie poprawkowym: 1. część pisemna – 20 sierpnia 2019 r. (wtorek, godz. 9:00) 2. część ustna – 20-21 sierpnia 2019 r. (harmonogram ustalają dyrektorzy szkół) Warunkiem przystąpienia do egzaminu w terminie poprawkowym jest złożenie do dyrektora szkoły w terminie do 11 lipca br. Oświadczenia o zamiarze przystąpienia do egzaminu maturalnego z danego przedmiotu w  terminie poprawkowym. Oświadczenia należy składać w sekretariacie szkoły.


Lista podręczników dostępna jest tutaj. (Z uwagi na trwający proces dopuszczania przez Ministerstwo Edukacji Narodowej podręczników do użytku szkolnego w nowych typach szkół, szkolny wykaz podręczników zostanie uzupełniony przed rozpoczęciem roku szkolnego)

wtorek, 30, kwiecień 2019

Pływające doświadczenie. Warsztaty na promie Unity Line Polonia


W kwietniu odbyły się wyjazdowe warsztaty gastronomiczne na kuchni promu Unity Line MF Polonia. Firma Unity Line od lat współpracuje z Zespołem Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim, realizując praktyki uczniowskie klas gastronomicznych, hotelarskich i turystycznych. Ponadto cyklicznie gościmy managerów, szefów kuchni i szefów housekeepingu w naszej szkole na warsztatach i lekcjach otwartych dla uczniów i nauczycieli zawodu.

Młodzi kucharze z wodzisławskiego Ekonomika zapoznali się z pracą na ekskluzywnym pływającym hotelu-restauracji. Hotel Manager p.Piotr Sowiński oprowadził młodzież po wszystkich pomieszczeniach promu. Zobaczyliśmy kuchnię ciepłą, kuchnię zimną, kuchnię załogową, ekspedycję kelnerską, wydawkę dla kierowców TIRów, kafeterię, sale restauracyjne Ala carte, bary szybkiej obsługi, pub i bary. Ponadto zwiedziliśmy kajuty pasażerskie, kajuty typu Lux, kasyno, sklepy, recepcję, mesę załogową, zaplecze rekreacyjne dla załogi.

Młodzież klasy II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych przeprowadziła dwudniowe zajęcia kulinarne pod okiem Szefów kuchni firmy Unity Line i nauczyciela zawodu p.Krzysztofa Zielonka. Zapoznali się ze specyfiką pracy w kuchni okrętowej, zasadami HACCP na promie. Sporządzali dania i desery z karty – ciekawostką kulinarną był tatar ze śledzia z awokado, limonką, chilli na toście żytnim z dresingiem cytrusowym z musztardą, panna cotta z lodami i sosem mango, ręcznie wykonane sorbety owocowe. Całość zajęć uświetniła degustacja wykonanych dań i lunch w mesie załogowej.

Serdecznie dziękujemy kierownictwu Unity Line i pracownikom promu Polonia za ciepłe przyjęcie i życzliwość w kształceniu przyszłych kucharzy. Takie zajęcie znacznie wzbogacają wiedzę i umiejętności naszej młodzieży. Liczymy na dalszą owocną współpracę i rozbudzanie kreatywności przyszłych pracowników branży gastronomicznej.

 

wtorek, 30, kwiecień 2019

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

projektlogo proj1

eu flag erasmus vect pos

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą