Budynek szkoły - ul. Szkolna

 

pracownie

szkola

Wodzisław Śląski, dnia 24 kwietnia 2020 r.

„To nie koniec, to nawet nie jest początek końca,

to dopiero koniec początku!”.

Winston Churchill

DRODZY MATURZYŚCI,

Jest piątek, 24 kwietnia, minęła godzina 12.00, właśnie teraz rozpoczynalibyśmy wspólnie uroczystość pożegnania uczniów klas maturalnych, razem: Wasi rodzice, nauczyciele, wychowawcy, zaproszeni goście, a wśród nich Ci najważniejsi, czyli Wy! Taki był plan, a wszystko toczyłoby się według ustalonego programu, ale przecież życie tworzy własne scenariusze, a miarą dojrzałości jest umiejętność odnalezienia się w nowej rzeczywistości......

czytaj więcej...

 

50-lecie

W czasie ograniczonego funkcjonowania szkoły i prowadzenia nauki na odległość uczniowie i ich rodzice /opiekunowie mogą konsultować się z nauczycielami od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00 - 16.00 za pośrednictwem dziennika elektronicznego.

wtorek, 30, kwiecień 2019

Pływające doświadczenie. Warsztaty na promie Unity Line Polonia


W kwietniu odbyły się wyjazdowe warsztaty gastronomiczne na kuchni promu Unity Line MF Polonia. Firma Unity Line od lat współpracuje z Zespołem Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim, realizując praktyki uczniowskie klas gastronomicznych, hotelarskich i turystycznych. Ponadto cyklicznie gościmy managerów, szefów kuchni i szefów housekeepingu w naszej szkole na warsztatach i lekcjach otwartych dla uczniów i nauczycieli zawodu.

Młodzi kucharze z wodzisławskiego Ekonomika zapoznali się z pracą na ekskluzywnym pływającym hotelu-restauracji. Hotel Manager p.Piotr Sowiński oprowadził młodzież po wszystkich pomieszczeniach promu. Zobaczyliśmy kuchnię ciepłą, kuchnię zimną, kuchnię załogową, ekspedycję kelnerską, wydawkę dla kierowców TIRów, kafeterię, sale restauracyjne Ala carte, bary szybkiej obsługi, pub i bary. Ponadto zwiedziliśmy kajuty pasażerskie, kajuty typu Lux, kasyno, sklepy, recepcję, mesę załogową, zaplecze rekreacyjne dla załogi.

Młodzież klasy II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych przeprowadziła dwudniowe zajęcia kulinarne pod okiem Szefów kuchni firmy Unity Line i nauczyciela zawodu p.Krzysztofa Zielonka. Zapoznali się ze specyfiką pracy w kuchni okrętowej, zasadami HACCP na promie. Sporządzali dania i desery z karty – ciekawostką kulinarną był tatar ze śledzia z awokado, limonką, chilli na toście żytnim z dresingiem cytrusowym z musztardą, panna cotta z lodami i sosem mango, ręcznie wykonane sorbety owocowe. Całość zajęć uświetniła degustacja wykonanych dań i lunch w mesie załogowej.

Serdecznie dziękujemy kierownictwu Unity Line i pracownikom promu Polonia za ciepłe przyjęcie i życzliwość w kształceniu przyszłych kucharzy. Takie zajęcie znacznie wzbogacają wiedzę i umiejętności naszej młodzieży. Liczymy na dalszą owocną współpracę i rozbudzanie kreatywności przyszłych pracowników branży gastronomicznej.

 

wtorek, 30, kwiecień 2019

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby projektlogo proj1

eu flag erasmus vect pos

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą