Budynek szkoły - ul. Szkolna
Pracownie gastronomiczne
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - lato
Kilka z naszych pracowni komputerowych - część służy tylko informatykom, a pozostałe wszystkim zawodom
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - wczesna wiosna
Pracownie hotelarskie i pokój hotelowy
Pracownie obsługi turystycznej i handlowców

 

pracownie

Uwaga Maturzyści!

Wyniki poprawkowego egzaminu maturalnego będą do odbioru 11.09.2019r. od godziny 12:00. Zapraszamy!


Zaproszenie

ZEBRANIA RODZICÓW

Zapraszamy Rodziców uczniów klas pierwszych na zebranie w dniu 11 września 2019 r. (środa) według harmonogramu: 

absolwenci gimnazjum - godz. 17.00 spotkanie dyrekcji szkoły z rodzicami na sali gimnastycznej, a następnie z wychowawcami w salach lekcyjnych.

absolwenci szkoły podstawowej - godz. 18.00 - spotkanie dyrekcji szkoły z rodzicami na sali gimnastycznej, a następnie z wychowawcami w salach lekcyjnych.

Rodziców uczniów klas drugich, trzecich i czwartych zapraszamy na zebranie w dniu 17 września 2019 r. (wtorek) według harmonogramu: 

- spotkanie wychowawców z rodzicami uczniów klas drugich i trzecich - godz. 17.00 w salach lekcyjnych.

- spotkanie dyrekcji szkoły z rodzicami uczniów klas czwartych - godz. 17.30 na sali gimnastycznej, a następnie z wychowawcami w salach lekcyjnych.

Rodziców uczniów klasy II BS zapraszamy na zebranie w dniu 18 września 2019 r. (środa) o godzinie 17:00 w sali nr 1.

Serdecznie zapraszamy wszystkich Rodziców


Uwaga uczniowie i absolwenci!!

9 września br. upływa termin składania deklaracji przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie - sesja styczeń-luty 2020r.

wtorek, 30, kwiecień 2019

Pływające doświadczenie. Warsztaty na promie Unity Line Polonia


W kwietniu odbyły się wyjazdowe warsztaty gastronomiczne na kuchni promu Unity Line MF Polonia. Firma Unity Line od lat współpracuje z Zespołem Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim, realizując praktyki uczniowskie klas gastronomicznych, hotelarskich i turystycznych. Ponadto cyklicznie gościmy managerów, szefów kuchni i szefów housekeepingu w naszej szkole na warsztatach i lekcjach otwartych dla uczniów i nauczycieli zawodu.

Młodzi kucharze z wodzisławskiego Ekonomika zapoznali się z pracą na ekskluzywnym pływającym hotelu-restauracji. Hotel Manager p.Piotr Sowiński oprowadził młodzież po wszystkich pomieszczeniach promu. Zobaczyliśmy kuchnię ciepłą, kuchnię zimną, kuchnię załogową, ekspedycję kelnerską, wydawkę dla kierowców TIRów, kafeterię, sale restauracyjne Ala carte, bary szybkiej obsługi, pub i bary. Ponadto zwiedziliśmy kajuty pasażerskie, kajuty typu Lux, kasyno, sklepy, recepcję, mesę załogową, zaplecze rekreacyjne dla załogi.

Młodzież klasy II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych przeprowadziła dwudniowe zajęcia kulinarne pod okiem Szefów kuchni firmy Unity Line i nauczyciela zawodu p.Krzysztofa Zielonka. Zapoznali się ze specyfiką pracy w kuchni okrętowej, zasadami HACCP na promie. Sporządzali dania i desery z karty – ciekawostką kulinarną był tatar ze śledzia z awokado, limonką, chilli na toście żytnim z dresingiem cytrusowym z musztardą, panna cotta z lodami i sosem mango, ręcznie wykonane sorbety owocowe. Całość zajęć uświetniła degustacja wykonanych dań i lunch w mesie załogowej.

Serdecznie dziękujemy kierownictwu Unity Line i pracownikom promu Polonia za ciepłe przyjęcie i życzliwość w kształceniu przyszłych kucharzy. Takie zajęcie znacznie wzbogacają wiedzę i umiejętności naszej młodzieży. Liczymy na dalszą owocną współpracę i rozbudzanie kreatywności przyszłych pracowników branży gastronomicznej.

 

wtorek, 30, kwiecień 2019

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

projektlogo proj1

eu flag erasmus vect pos

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą