W maju odbyła się nietypowa lekcja pracowni gastronomicznej w korelacji międzyprzedmiotowej z językiem niemieckim poprowadzona przez p. Aleksandrę Kowol-Krasnowską i p. Krzysztofa Zielonkę w klasie I technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Tematyką lekcji były właściwości wiążące i zastosowanie jaj w daniach kuchni niemieckiej na przykładzie spatzli, a tematem lekcji języka niemieckiego było: Deutsch auf dem Teller – Spätzle.
Uczniowie przygotowali niemieckojęzyczne receptury zadanych potraw, sprzętów gastronomicznych i surowców wykorzystywanych w kuchni.
W czasie lekcji młodzi kucharze pod okiem nauczycieli poznali zastosowania jaj w potrawach kuchni niemieckiej, branżowe słownictwo niemieckojęzyczne wykonywanych czynności i nazwy używanych sprzętów kuchennych. Zobaczyli prezentację filmową produkcji spatzli w niemieckiej restauracji wykonaną przez szefa kuchni z użyciem specjalistycznych narzędzi do formowania tej odmiany klusek lanych i kładzionych.
Po części teoretycznej uczniowie podzieleni na grupy zadaniowe przyrządzili typowe potrawy niemieckie z wykorzystaniem jaj:
- spatzle lane z boczkiem i cebulą z dodatkiem zrazów mielonych,
- smażone spatzle kładzione z koperkiem w towarzystwie sznycla wieprzowego,
- smażoną białą kiełbasę w cebuli na kapuście kiszonej i pieczonymi ziemniakami,
- placek po Alzacku z cebulą, żółtkiem i śmietaną.
W lekcji uczestniczyli zaproszeni rodzice uczniów, metodyk PODN, Dyrekcja ZSE i nauczyciele naszej szkoły.
Na koniec odbyła się degustacja przyrządzonych potraw, a w trakcie ich wykonywania uczniowie odpowiadali na pytania nauczycieli, oczywiście w języku niemieckim.
A jak się gotowało i jak smakowało popatrzcie na zdjęciach ….
Autor: Krzysztof Zielonka