Kasze inaczej, czyli jak? Na to pytanie odpowiedź mogliście znaleźć obserwując szkolny konkurs kulinarny, który dobył się 31.01.2019 r. w naszej pracowni gastronomicznej.
Po raz kolejny mogliśmy się przekonać, że kreatywność gastronomów Ekonomika nie zna granic. Kasza przysłużyła się: kotletom, nadzieniu pierogów, gołąbków, pulpetom, klopsikom, plackom, pop cornowi, panierce, babeczkom, polencie, musom, kruszonkom, no i oczywiście różnym kaszottom.
W konkursie brali udział uczniowie prawie wszystkich klas gastronomicznych:
- Elżbieta Mrozek z kl. I TGP,
- Grzegorz Grabiniok i Kamil Trzaskalik z kl. IV A TG,
- Adam Piecha i Angelika Prusowska z kl. IV ATG,
- Paulina Bierza i Daria Adamczyk z kl. II TG,
- Kateryna Ihnetieva i Joanna Deptuła z kl. II TG,
- Karolina Bogocz i Katarzyna Adamczyk z kl. III TG,
- Wiktoria Szymiczek i Oliwia Ficke z kl. II TGI,
- Mikołaj Wąsek z kl. IV A TG,
- Justyna Kufieta i Emilia Bartuś z kl. I TG,
- Roksana Golman i Patrycja Słanina z kl. III ZSZ.
Z dumą mogliśmy ogłosić zwycięzców:
- Sylwia Smyczek i Wiktoria Nogły z kl. I TG – zdobyły wyróżnienie za najlepsze wykorzystanie tematu konkursu w potrawie,
- Łukasz Skowron i Agata Tworzowska z kl. III TG – zajęli III miejsce,
- Patrycja Mandera i Edyta Stabla z kl. III TG – zajęły II miejsce,
- Anna Elsner i Angelika Mitko z kl. II TGI – zajęły I miejsce.
Wszyscy oni otrzymali pamiątkowe dyplomy, nagrody książkowe i inne upominki.
Konkurs oceniany był przez profesjonalne jury: kucharzy na co dzień pracujących w Hotelu SPA „Laskowo” w Jankowicach - panią Katarzynę Fojcik–Graczkowską, naszą absolwentkę panią Klaudię Kiełkowską, pana Damiana Kielocha. Bardzo dziękujemy im za poświęcony czas, wiele ważnych uwag, a także życzliwość dla naszych działań. W stronę uczniów kierujemy wielkie podziękowania za zaangażowanie i aktywny udział w konkursie. Organizatorką spotkania była pani Judyta Lamża przy współudziale pani Aliny Awdziejczyk i pana Krzysztofa Zielonki.