Budynek szkoły - ul. Szkolna

 

pracownie

szkola

Wodzisław Śląski, dnia 24 kwietnia 2020 r.

„To nie koniec, to nawet nie jest początek końca,

to dopiero koniec początku!”.

Winston Churchill

DRODZY MATURZYŚCI,

Jest piątek, 24 kwietnia, minęła godzina 12.00, właśnie teraz rozpoczynalibyśmy wspólnie uroczystość pożegnania uczniów klas maturalnych, razem: Wasi rodzice, nauczyciele, wychowawcy, zaproszeni goście, a wśród nich Ci najważniejsi, czyli Wy! Taki był plan, a wszystko toczyłoby się według ustalonego programu, ale przecież życie tworzy własne scenariusze, a miarą dojrzałości jest umiejętność odnalezienia się w nowej rzeczywistości......

czytaj więcej...

 

50-lecie

W czasie ograniczonego funkcjonowania szkoły i prowadzenia nauki na odległość uczniowie i ich rodzice /opiekunowie mogą konsultować się z nauczycielami od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00 - 16.00 za pośrednictwem dziennika elektronicznego.

czwartek, 15, czerwiec 2017

Warsztaty z gimnazjalistami w Ekonomiku

Wtorek 12 czerwca 2017 r. to kolejny dzień warsztatów w pracowni gastronomicznej. Tym razem gościliśmy uczniów klasy drugiej z gimnazjum z Wodzisławia.

Tematyką zajęć z młodymi adeptami sztuki kulinarnej były proste i lekkie dania kuchni wiosenno-letniej. Gimnazjaliści wybrali pizzę z warzywami i szynką, muffinki marchewkowe i desery truskawkowe z ptasim mleczkiem.

Klasa II A TG zapoznała swych młodszych kolegów z nowoczesnym wyposażeniem pracowni i tajnikami sztuki kulinarnej poprzez wspólne gotowanie i degustacje. Prowadzący warsztaty nauczyciel przedmiotów gastronomicznych, p. Krzysztof Zielonka, przedstawił ponadto ofertę edukacyjną naszej szkoły i zawodowe atrakcje jakie spotykają naszych uczniów. Młodzież szczególnie zainteresowała się praktykami na promach Unity Line, stażami zawodowymi w różnych państwach europejskich i licznymi sukcesami wodzisławskich kucharzy na arenie ogólnopolskiej i międzynarodowej gastronomii.

Gimnazjaliści chętnie uczestniczyli w pracach kulinarnych tworząc zespoły kucharskie z naszymi gastronomami. Młodzież kroiła, siekała, smażyła, przesiewała, mieszała, wałkowała, gotowała i piekła. W trakcie wspólnej zabawy w pracowni uczniowie zapoznali się z zasadami bhp oraz z kierunkami kształcenia w ZSE.

Zajęcia zakończyły się degustacją wykonanych potraw, a szybkość z jaką dania i słodkości znikały ze stołów świadczy o sukcesie młodzieży w sporządzaniu lekkich przekąsek.

Mamy nadzieję, że ciekawe warsztaty u większości uczniów gimnazjum rozbudziły kulinarne zainteresowania, które wykorzystają w domowych pracach w kuchni.

Najbardziej wytrwałych w przyszłości serdecznie zapraszamy do naszej szkoły, bo wodzisławski Ekonomik kształci najlepszych specjalistów w swych zawodach, o czym świadczą liczne osiągnięcia w konkursach oraz wysoka zdawalność egzaminów zawodowych.

Tekst i zdjęcia: Krzysztof Zielonka

 

czwartek, 15, czerwiec 2017

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby projektlogo proj1

eu flag erasmus vect pos

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą