W naszej pracowni gastronomicznej tym razem gościliśmy uczniów z ILO z Wodzisławia i ich przyjaciół - młodzież i nauczycieli z Francji.
Tematyką zajęć był lunch polsko-francuski, który przygotowali uczniowie klasy III i II technikum kształcący technik żywienia i usług gastronomicznych przy współpracy gości. Obsługą kelnerską i nakryciem stołu zajęli się uczniowie klasy IITHL wspierani przez nauczyciela Remigiusza Rączkę.
Młodzież pod okiem nauczyciela przedmiotów gastronomicznych p. Krzysztofa Zielonka, przygotowała wegetariańską zupę krem z warzyw i pieczarek z dodatkiem gotowanego jajka i grzanek tymiankowych, pierogi ruskie z smażoną cebulką, pierogi z mięsem i warzywami z boczkiem oraz kompot jabłkowo-truskawkowy. Goście uczyli się formowania pierogów, a nasza młodzież miała możliwość wymiany doświadczeń kulinarnych i językowych.
Zajęcia zakończyły się degustacją wykonanych potraw, a szybkość z jaką dania znikały ze stołów świadczy o sukcesie młodzieży w sporządzaniu tradycyjnych dań polskich i francuskich.
Mamy nadzieję, że ciekawe warsztaty u większości uczniów rozbudziły kulinarne zainteresowania, które wykorzystają w domowych pracach w kuchni.