W dniu 24 maja 2018r., w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej odbyła się jedenasta edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego dla szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym pt.: „Młodzi gotują 2018”.
W zmaganiach uczestniczyło 13 dwuosobowych drużyn uczniów ze szkół województwa śląskiego.
Patronat nad konkursem objęli Śląski Kurator Oświaty i Prezydent Miasta Dąbrowa Górnicza.
Konkurs składał się z dwóch części, pierwszej indywidualnej teoretycznej – testu z wiedzy gastronomicznej i zasad żywienia oraz części praktycznej wykonywanej w zespołach dwuosobowych, a także wypowiedzi ustnej przed szefami kuchni.
Tematem tej edycji zmagań kulinarnych było danie główne na bazie budyniu wytrawnego lub słodkiego, czyli puszystej masy jajecznej z głównym składnikiem smakowym gotowanym w kąpieli wodnej.
Zespół Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego reprezentowały dwie drużyny uczniów klasy II TG, Patrycja Mandera i Karolina Waler oraz Łukasz Skowron i Edyta Stabla, których przygotował nauczyciel zawodu p. Krzysztof Zielonka.
Nasi młodzi adepci sztuki kulinarnej, Patrycja i Karolina popisały się mistrzowskim smakiem dania zajmując pierwsze miejsce za duet budyniów z wędzonego łososia i czarnej soczewicy z brokułami na puree marchewkowym, sosie malinowym z botwinką, kalafiorem Romanesco z pudrem czosnkowym i chipsem ze skóry łososia, a całość dopełniły świeże liście botwinki, maliny i borówki. Swoje dzieło podpisały: „Łosoś / jaja / marchew / brokuły / maliny / botwina / puder.”
Natomiast Łukasz i Edyta, otrzymali trzecie miejsce za wersję słodką budyniu pod tytułem „Czekolada / jaja / truskawki / chilli / kokos / tapioka / mięta. Był to budyń czekoladowy na ciepłym sosie truskawkowym z chilli, z dodatkiem ręcznie sporządzanego rafaello, koszyczka z karmelu, jadalnego styropianu z tapioki i domowej waty cukrowej.
Młodym kucharzom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów, a relację z konkursu możemy zobaczyć w galerii…
Autor: Krzysztof Zielonka